De Graafschap-spelers vieren feest na zijn laatste wedstrijd tegen Go Ahead Eagles (1-2 zege).
Volledig scherm
De Graafschap-spelers vieren feest na zijn laatste wedstrijd tegen Go Ahead Eagles (1-2 zege). © BSR Agency

De Graafschap-voorzitter Mos: ‘Kappen met dit seizoen, heel snel’

DOETINCHEM - De KNVB moet per direct een streep zetten onder de competities in het betaald voetbal. Dat vindt De Graafschap-voorzitter Martin Mos. ,,De bond laat clubs nu ontiegelijk bungelen. Te zot voor woorden dat het uitspelen van de competities nog een optie is”, zegt hij.

Mos stoort zich mateloos aan de ‘besluiteloosheid’ bij de KNVB ten tijde van de coronacrisis. De voetbalbond houdt het scenario van het uitspelen van de ere- en eerste divisie open nu de UEFA de einddatum van het seizoen heeft opgeschoven naar 3 augustus. De KNVB mikt voor de competitiehervatting op de tweede helft van juni.

,,Hoe naïef kun je zijn?", vraagt de preses van de Doetinchemse eerstedivisionist zich af. ,,Als je weet hoe de lijn van het coronavirus in China is verlopen, kun je toch wel nagaan dat er in juni nog niet gevoetbald kan worden? In Nederland mag je er nog wel één of twee maanden bij op tellen, want in China zijn ze een stuk gedisciplineerder in het naleven van de maatregelen. Dus kappen met dit seizoen, heel snel. Laat zien dat de gezondheid van mensen nu het belangrijkst is.”

Promotie en degradatie

Mos wil nu geen oordeel vellen over de gevolgen voor de promotie- en degradatiestrijd bij het definitief stopzetten van de competities. De Graafschap staat in de eerste divisie op een directe promotieplaats, met zeven punten voorsprong op achtervolger FC Volendam.

,,Een irrelevant vraagstuk in deze tijd”, vindt hij. ,,Voetbal is nu helemaal niet belangrijk. Ja, natuurlijk moet er een knoop doorgehakt worden over de sportieve gevolgen. Het zou mooi zijn als wij promoveren. Maar is dat niet het geval, dan is dat zo. In deze tijd moet je met ieder besluit vrede hebben. Als er maar snel duidelijkheid komt. Als je niet duidelijk bent, kom je nooit uit deze crisis.”

Mos voorziet grote problemen als de KNVB besluit het seizoen af te laten maken en heeft veel vragen. ,,Wat als je in juni gaat voetballen en er drie spelers ziek worden? Of wat als een voetballer dood neervalt? Juist, dan roepen we met z'n allen dat er fouten zijn gemaakt. Wat gaat de KNVB dan doen? Geen idee, daar is dan niet over nagedacht. En wat als een al verkochte speler geblesseerd raakt? Wat gebeurt er met de claims die clubs gaan indienen? Hoe zit het met contracten? Er zitten zoveel haken en ogen aan het seizoen afmaken. Ongelooflijk hoe er nu met het product voetbal wordt omgesprongen.”

,,De KNVB laat zich leiden door de UEFA", moppert Mos. ,,Natuurlijk, er staat heel veel geld op het spel, dat weet ik ook wel. Maar ze kunnen ook het voortouw nemen en zeggen: ‘bekijk het maar, wij stoppen nu en beginnen in augustus weer met voetballen’. Ik vraag me af of er volgend seizoen überhaupt nog een eerste divisie is als er niet snel duidelijkheid komt. De Graafschap staat er financieel goed voor, maar ik weet zeker dat veel clubs zwaar in de problemen komen. Hoe langer het duurt voordat er zekerheid is, des te later kunnen clubs eventuele maatregelen treffen.”