De Vijverberg.
Volledig scherm
De Vijverberg. © BSR Agency

De Graafschap vraagt ww-uitkering aan voor spelers en kantoorpersoneel; ook NEC onderzoekt regelingen

DOETINCHEM - De Graafschap dient een aanvraag in voor werktijdverkorting en een tijdelijke werkloosheidsuitkering (ww) voor zijn spelers, stafleden en kantoorpersoneel. De Doetinchemse eerstedivisionist overweegt ook de Belastingdienst om uitstel van betalingen te vragen.

De Graafschap doet, in navolging van clubs als Go Ahead Eagles, FC Den Bosch en Willem II, financieel een beroep op de overheid nu vanwege de coronacrisis tot en met maandag 6 april alle wedstrijden, trainingen en activiteiten zijn geschrapt. De Achterhoekse club loopt de komende weken veel inkomsten mis, terwijl zijn spelers en overige personeelsleden thuiszitten.

Werktijdverkorting kan aangevraagd worden als werknemers minimaal twee weken minstens 20 procent minder werken door ‘onvoorziene omstandigheden’. De gemiste uren worden dan uitbetaald via de WW-uitkering. De coronacrisis valt onder die regeling. De maatregel geldt voor maximaal zes weken en kan daarna eventueel worden verlengd.

De Graafschap onderzoekt ook de mogelijkheid de betaling van belastingen uit te stellen.

De poorten van De Vijverberg zijn, op advies van de KNVB, maandagmiddag om twee uur op slot gegaan. ,,Een vreemde gewaarwording om het stadion zo achter te laten", zegt Hans Martijn Ostendorp, algemeen directeur van De Graafschap. ,,Maar we doen er alles aan mee te werken de verspreiding van het coronavirus zo snel mogelijk een halt toe te roepen. Kantoorpersoneel werkt, waar nodig en voor zover mogelijk, thuis.”

De selectie van De Graafschap komt de komende weken niet volledig stil te zitten. De technische staf werkt aan een individueel programma voor zijn spelers

NEC

Bij NEC worden de beslissingen tijdens de coronacrisis bedachtzaam genomen. De voetballers bleven maandag voor het eerst noodgedwongen thuis, maar de Nijmeegse eerstedivisionist vroeg nog geen tijdelijke werktijdverkorting of ww-uitkering aan voor de selectie. 

,,We onderzoeken alles en spreken met verschillende instanties en belangengroepen als de Coöperatie Eerste Divisie, de KNVB en de Federatie van betaald voetbal organisaties’’, zegt algemeen directeur Wilco van Schaik van NEC. ,,Als we een volgende stap zetten, moet die gemotiveerd en goed onderbouwd zijn.’’