Volledig scherm
Micheael de Leeuw ging niet naar De Graafschap, maar naar concurrent FC Emmen. © Erwin Spek/Soccrates

De Graafschap wereldkampioen scouten

COLUMNHet was een primeur in juni 2018. Technisch manager Peter Hofstede van De Graafschap maakte toen kenbaar dat hij verder wilde zonder hoofdscout Marcel Lötters. Het bekijken van spelers kon ook heel goed via beelden, meldde Hofstede.

Zo werd De Graafschap de eerste club in Nederland zonder scoutingsapparaat. Lötters en de Doetinchemse club steggelden nog enkele maanden over het vertrek, maar zijn inmiddels uit elkaar. 

Na dertien jaar in vaste dienst is Lötters, die spelers als Steve de Ridder, Oussama Assaïdi en Vincent Vermeij naar De Vijverberg haalde, een illusie armer en een afkoopsom rijker.

Het moet gezegd; het vertrek van Lötters heeft De Graafschap geen windeieren gelegd. De ene na de andere goede speler haalde Hofstede naar de Achterhoek.

Ja, de voorgaande zinnen zijn cynisch bedoeld. Wie het gestuntel op de transfermarkt ziet, kan ook niet anders dan cynisch worden.

Quote

Ik zeg: ga lekker door met het bekijken van beelden

Michael de Leeuw, die in Amerika een kruisbandoperatie had ondergaan in zijn periode bij Chicago Fire en liever niet op kunstgras voetbalt, wilde graag terugkeren naar De Graafschap. Maar het belletje van Hofstede liet zo lang op zich wachten dat De Leeuw nu elke dag op kunstgras traint bij concurrent FC Emmen.

In Drenthe voetbalt dit seizoen ook Caner Cavlan, afgelopen zomer gratis op te halen. Hofstede, die Cavlan toch goed kende uit zijn tijd als commissaris, had geen belangstelling. Op beelden van Wyscout had hij waarschijnlijk betere linksbacks gezien.

Morgen begint De Graafschap weer aan de competitie weer en er is nog bitter weinig gebeurd op de transfermarkt. Niet gek, want wie geen netwerk heeft en zelf zelden tot nooit een wedstrijd bekijkt, kan geen goede spelers halen. De selectie van De Graafschap herbergt 25 spelers en de totale transferwaarde bedraagt 0 (!) euro. Geen cent meer, want voor bijna geen enkele speler van de club is belangstelling. Ik zeg: ga lekker door met het bekijken van beelden en zoek een goede keeper. Ja, ook dit is cynisme.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.