De Graafschap zet met zege bij Sparta grote stap richting lijfsbehoud

VideoROTTERDAM - De Graafschap ligt op koers voor lijfsbehoud in de eredivisie. De Doetinchemse club heeft na de 1-2 zege van zaterdagavond bij Sparta, na een onthutsend zwakke eerste helft, een riante uitgangspositie voor de return. 

Youssef El Jebli zorgde in blessuretijd vanaf elf meter voor de winnende treffer. De Rotterdamse eerstedivisionist stond op dat moment nog met tien man op het veld na een rode kaart van Bart Vriends.

De Graafschap moet het karwei dinsdag (20.45 uur) in de terugwedstrijd op De Vijverberg afmaken.

Bij de ploeg van trainer Henk de Jong keerde aanvaller Furdjel Narsingh en middenvelder Javier Vet terug in de basis. Dat ging ten koste van Delano Burgzorg en Fabian Serrarens.

Bedroevend slecht

Volledig scherm
Sparta-spits Lars Veldwijk is Sven Nieuwpoort van De Graafschap de baas in de lucht. © BSR/SOCCRATES

De Graafschap legde een bedroevend slechte eerste helft op de mat. De ploeg van trainer De Jong legde het op alle fronten af. De Doetinchemmers oogsten angstig, maakten een matte indruk en hadden de grootst mogelijke moeite met de beweeglijke voorhoede. Het centrale verdedigingsduo, Bart Straalman en Sven Nieuwpoort, kreeg totaal geen vat op Sparta-spits Lars Veldwijk.

Veldwijk stond ook aan de basis van de 1-0 na 8 minuten. De topscorer troefde Straalman kinderlijk eenvoudig af, versnelde en stelde met een afgemeten voorzet Adil Auassar in staat binnen te koppen. De Graafschap stelde er nagenoeg niets tegenover. Alleen Charlison Benschop dwong doelman Tim Coremans met een schot in de korte hoek tot een redding.

Paal

De Rotterdammers hielden de boel compact en loerden op de omschakeling. De Graafschap mocht van geluk spreken dat het voor rust bij één tegentreffer bleef. Veldwijk trof met een uithaal de paal. De Superboeren toonden na rust meer strijdlust en kwam iets beter in de wedstrijd. Sparta leek het wel best te vinden en nam gas terug. De Graafschap claimde na een uur tevergeefs een strafschop na een vermeende handsbal van Auassar. 

Na 67 minuten kwam de ploeg van De Jong uit het niets op gelijke hoogte. Uitgerekend Nabil Bahoui, die tot dan toe nauwelijks een bal goed had geraakt, kopte bij de tweede paal een van richting veranderde voorzet van Benschop binnen: 1-1. Even daarvoor was De Graafschap nog goed weggekomen bij een grote kans voor Abdou Harroui.

Rode kaart en strafschop

De goal zorgde voor een boost bij de Achterhoekse club. Sparta stak bovendien de helpende hand toe. Vriends incasseerde zijn tweede gele kaart, waardoor de Rotterdammers het slotkwartier met tien man uit moesten spelen.

De Graafschap leek daar niet van te profiteren. Maar in blessuretijd viel de winnende treffer alsnog. Jordy Tutuarima versierde een strafschop. El Jebli benutte het buitenkansje: 1-2.

Sparta-De Graafschap 1-2 (1-0). 8. 1-0 Auassar, 67. 1-1 Bahoui, 90+3. 1-2 El Jebli (strafschop).
Toeschouwers: 10.031.
Scheidsrechter: Kamphuis.
Gele kaarten: Owusu, Burgzorg (De Graafschap).
Rode kaart: 74. Vriends (Sparta, twee keer geel).
Sparta: Coremans; Dabo, Vriends, Abels, Faye; Auassar, L. Duarte, Harroui; D. Duarte (73. Ache), Veldwijk (76. Saksela), Rayhi.
De Graafschap: Bertrams; Owusu, Straalman, S. Nieuwpoort, Tutuarima; Matusiwa, Vet, El Jebli; Narsingh (84. Van Mieghem), Benschop (76. Serrarens), Bahoui (71. Burgzorg).

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.