Volledig scherm
De Graafschap-aanvoerder Bart Straalman komt te laat om de 0-2 van SC Heerenveen-spits Sam Lammers te voorkomen. © Marcel van Dorst/Pro Shots

De Graafschap zet zichzelf voor schut tegen SC Heerenveen

DOETINCHEM - De Graafschap heeft zich zaterdagavond compleet voor schut gezet tegen SC Heerenveen. De Doetinchemse eredivisionist liet zich als makke schapen naar de slachtbank leiden: 0-5. Halverwege stond het al 0-4 op De Vijverberg.

De Graafschap zakte volledig door het ijs. De ploeg van trainer Henk de Jong kwam op alle fronten tekort en was geen schim van het elftal dat zondag nog van Willem II won (2-1).

De Doetinchemmers traden tegen SC Heerenveen aan met hetzelfde basisteam als tegen Willem II. Bart Straalman en Myenty Abena vormden opnieuw het hart van de defensie. Fabian Serrarens en Robert Klaasen zaten hun laatste wedstrijd schorsing uit en werden vervangen door Jordy Thomassen en Frank Olijve.

Afgang

Het spel golfde in de openingsfase nog op en neer. Arber Zeneli zorgde voor het eerste gevaar namens Heerenveen, aan de andere kant ging een vrije trap van Stef Nijland een metertje naast. De Graafschap zakte daarna ver door de ondergrens en gaf de wedstrijd binnen een kwartier volledig uit handen. SC Heerenveen profiteerde optimaal van defensief geschutter aan Doetinchemse zijde. De Friezen scoorden voor rust vier keer.

Sam Lammers speelde zichzelf na 25 minuten handig vrij en krulde de bal fraai in de bovenhoek: 0-1. De spits was drie minuten later opnieuw succesvol. Ditmaal passeerde hij doelman Hidde Jurjus met een stift: 0-2. Na 36 minuten legde de Doetinchemse defensie de rode loper uit voor Michel Vlap. De middenvelder kon zo doorlopen richting het doel en rondde beheerst af: 0-3. Vlap maakte vier minuten later het kwartet compleet (0-4).

Rode kaart

In een poging de schade te beperken greep De Jong halverwege terug op het 5-3-2 systeem. Jordy Thomassen bleef in de kleedkamer achter en invaller Javier Vet kwam er centraal achterin bij. Het leed werd echter alleen maar erger voor De Graafschap, want na 51 minuten incasseerde Erik Bakker een rode kaart. De middenvelder hield de doorgebroken Vlap vast. De thuisploeg fungeerde daarna als speelbal van SC Heerenveen.

Het was aan Jurjus te danken dat de schade niet veel groter werd. Zo hield de doelman Vlap tot twee keer toe van zijn derde treffer af. Jizz Hornkamp bepaalde de eindstand alsnog op 0-5.

De Graafschap-SC Heerenveen 0-5 (0-4). 25. Sam Lammers 0-1, 28. 0-2 Sam Lammers 0-2, 36. Michel Vlap 0-3, 40. Michel Vlap 0-4, 89. Jizz Hornkamp 0-5.
Toeschouwers: 12.102.
Scheidsrechter: Danny Makkelie.
Gele kaarten: -
Rode kaart: 51. Erik Bakker (De Graafschap).
De Graafschap: Jurjus; Owusu, Abena, Straalman, Tutuarima; Olijve, Bakker, Nijland (69. Hamdaoui); Van Mieghem (74. Burgzorg), Thomassen (46. Vet), El Jebli.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.