Volledig scherm
De Graafschap-trainer Henk de Jong. © BSR Agency

De Jong over afscheid bij De Graafschap: ‘Ik kan niet anders door mijn thuissituatie’

DOETINCHEM - Henk de Jong heeft met pijn in zijn hart besloten na het seizoen te vertrekken als hoofdtrainer van De Graafschap. ,,Maar ik kan niet anders. Mijn gezin gaat boven alles’', reageert de Friese coach op zijn aanstaande vertrek.

De Jong (54) maakte maandag bij de Doetinchemse eredivisionist bekend zijn aflopende contract niet te verlengen. De trainer sprak vorige week al zijn twijfels uit over een langer verblijf bij De Graafschap vanwege de gezondheidsklachten van zijn vrouw. De coach hakte de knoop door na de verloren uitwedstrijd van zaterdag bij Willem II (3-2). 

,,Eigenlijk wist ik het vorige week zondag al na een gesprek met Diana (zijn vrouw, MvS)’', zegt de trainer. ,,Dit is voor mijn gezin het beste besluit. Ik wil meer thuis zijn, dat is op dit moment wel even nodig. Een verhuizing is gezien mijn gezinssituatie ook geen optie. Dat maakt het uiteindelijk een gemakkelijke keuze.”

De Jong leidde De Graafschap vorig jaar via de play-offs terug naar het hoogste niveau. De Doetinchemse club staat daarin nu op de zeventiende plaats, met alleen NAC Breda onder zich. ,,We gaan hier iets unieks doen met z’n allen, we gaan ons handhaven’’, zegt de Fries vol overtuiging. ,,Daar hoeft niemand ook maar één seconde over in te zitten. Eén ding is belangrijk, dat is mijn vrouw, en het andere ding is dat de club in de eredivisie blijft.’’

Terugkeer

De Jong sluit niet uit ooit terug te keren bij De Graafschap. ,,De warmte die ik bij deze club voel, is niet normaal. Ik vind het ontzettend zonde dat er een einde aan de samenwerking komt. We zijn nog niet klaar. Maar ik kom in de toekomst graag terug als de club daar ook voor open staat.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.