Volledig scherm
De Graafschap-trainer Henk de Jong treft in de play-offs zijn nieuwe club SC Cambuur. © BSR Agency

De Jong zit in een netelige positie bij De Graafschap: 'Niemand in Leeuwarden verwacht dat ik nu ga helpen’

DOETINCHEM - De Graafschap-trainer Henk de Jong bevindt zich in een netelige positie. De Doetinchemse club stuit als nummer zeventien van de eredivisie in de halve finale van de play-offs uitgerekend op SC Cambuur, de club waar hij volgend seizoen terugkeert als coach.

De Jong is er maar meteen duidelijk over, kort nadat Ajax zich met een 1-4 zege op De Graafschap officieel tot landskampioen heeft gekroond op De Vijverberg. De Friese coach peinst er niet over om de coaching uit handen te geven in de nacompetitieduels met Cambuur en, samen met zijn eveneens naar Leeuwarden vertrekkende assistent Sandor van der Heide, op de tribune plaats te nemen.

‘Gewoon op de bank’

Quote

In Leeuwarden is er niemand die verwacht dat ik hen nu ga helpen

Henk de Jong, trainer De Graafschap

,,Waarom zou ik? Ik ben een sportman en wil geen degradatie op mijn naam krijgen’’, zegt De Jong te midden van het Amsterdamse feestgedruis. ,,Ik zit gewoon op de bank. In Leeuwarden is er niemand die verwacht dat ik hen nu ga helpen. Ik ben trainer van De Graafschap. Ik heb ook nog met geen enkele speler van Cambuur contact gehad.”

De bizarre situatie is logischerwijs voer voor discussie. Maar de clubleiding van De Graafschap acht een ‘tribune-scenario’, zoals in 1985 met trainer Sandor Popovics in het nacompetitieduel met zijn nieuwe club NEC, niet nodig. De Doetinchemse club is ervan overtuigd dat De Jong professioneel genoeg is om de clubbelangen tot op de laatste speeldag van de play-offs te dienen.

,,Ik hoor van mensen om mij heen dat anderen zich druk maken om de situatie’’, zegt De Jong. ,,Maar ik heb er zelf geen last van. Echt niet. De club heeft gevraagd hoe ik erin sta. Nou, ik wil De Graafschap erin houden.”

Matusiwa

Volledig scherm
Azor Matusiwa probeert Ajacied Frenkie de Jong af te stoppen. © BSR Agency

De Graafschap lijkt ongeschonden uit de strijd tegen Ajax te zijn gekomen. Er zijn alleen lichte zorgen over Azor Matusiwa. De controleur heeft hoofdklachten overgehouden aan een elleboogstoot van Rasmus Kristensen. ,,Het is afwachten of hij zondag kan spelen’’, zegt de trainer. ,,Maar de schade lijkt mee te vallen.”

Het verdienstelijke optreden tegen de landskampioen zorgt, drie dagen na de slachtpartij bij Vitesse (6-1), voor optimisme en hoop in het Doetinchemse kamp. De missie om de schade te beperken, op voorhand de enige opdracht, is volbracht. De staande ovatie van de eigen aanhang voelt als een welkome steun in de rug op weg naar het uitduel van zondag (20.00 uur) bij Cambuur. 

,,Ik ben heel tevreden over wat wij hebben laten zien’’, zegt De Jong. ,,Er zat weer leven in de ploeg. Energie. Dat was ook nodig.”

Trainingskamp

De Graafschap wijkt in aanloop naar de wedstrijd in Leeuwarden niet af van het gebruikelijke trainingsschema. De Jong zegt een eventueel trainingskamp te bewaren voor een later moment. ,,De strijd om handhaving gaat nu echt beginnen. Met dit optreden tegen Ajax kunnen wij verder.’’

Quote

Ik ben heel tevreden over wat wij hebben laten zien. Er zat weer leven in de ploeg

De Jong
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.