Volledig scherm
De indrukwekkende sfeeractie op De Vijverberg voorafgaand aan De Graafschap-Sparta. © Cor Vos

Forse straf voor De Graafschap: geldboete en één duel zonder vak 22, 23 en 24

DOETINCHEM - Een geldboete van 15.000 euro en één thuiswedstrijd zonder de supporters van vakken 22, 23 en 24. Dat is de straf die de aanklager van de KNVB De Graafschap wil opleggen, naar aanleiding van het afsteken van vuurwerk bij de nacompetitieduels met SC Cambuur en Sparta.

De Doetinchemse eerstedivisionist gaat niet akkoord met het schikkingsvoorstel.

De strafeis is het gevolg van de sfeeracties op De Vijverberg tijdens de play-offs. Met name bij het finaleduel met Sparta (0-2 nederlaag) zorgden supporters van De Graafschap voor een spectaculaire opkomst. Naast een immens spandoek en honderden wapperende vlaggen werden er tientallen Bengaalse fakkels ontstoken. 

Maar het afsteken van vuurwerk op de tribunes is in strijd met de regels van de KNVB. De Graafschap heeft de afgelopen jaren al twee keer een forse geldboete ontvangen voor het overtreden van de voorschriften. De club hing bovendien nog een voorwaardelijke straf voor het spelen van een thuiswedstrijd zonder publiek boven het hoofd.

Brigata Tifosi

De aanklager wil nu, naast de geldboete van 15.000 euro, de supporters uit de vakken 22, 23 en 24 een stadionverbod opleggen voor de eerste thuiswedstrijd tegen SC Cambuur (vrijdag 9 augustus). 

Vak 22 bestaat uit leden van de fanatieke supportersgroep Brigata Tifosi, die landelijk bekend staat om zijn sfeeracties. De clubleiding van De Graafschap gaat ervan uit dat Brigata Tifosi ook verantwoordelijk is voor de actie tegen Sparta.

‘Pure willekeur’

De Doetinchemse club vindt dat de straf ten onrechte wordt opgelegd aan de supporters in vak 23 en 24. ,,Het is pure willekeur", zegt Hans Martijn Ostendorp, algemeen directeur van De Graafschap. ,,Die mensen hebben in onze ogen niets te maken met het vuurwerk. Maar omdat er voor die vakken een spandoek hing, dreigen ook zij de dupe te worden. Dat is niet uit te leggen. Wij zijn het principieel niet eens met de straf en gaan daarom in beroep.”

Ostendorp zegt dat aan de hand van foto- en filmmateriaal tevergeefs is geprobeerd de namen van de overtreders te achterhalen. ,,Zij zijn op geen enkel beeld duidelijk te herkennen.”

De Graafschap hoopt de voetbalbond bovendien op andere gedachten te brengen met de geldboete. ,,We zouden liever zien dat wij die 15.000 euro kunnen inzetten voor preventieve maatregelen om vuurwerk uit het stadion te bannen", zegt Ostendorp. ,,Wij waarderen de acties van onze supporters. Maar vuurwerk afsteken, dat mag gewoon niet.”

De zaak dient naar verwachting begin augustus bij de tuchtcommissie van de KNVB.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.