Volledig scherm
De Graafschap-trainer Henk de Jong. © BSR Agency

Heb je net als Graafschap-trainer De Jong te maken met tegenstrijdige belangen? ‘Doe het gewoon niet’

DOETINCHEM - Belangenverstrengeling komt niet alleen op het voetbalveld, maar ook op de ‘gewone’ werkvloer voor. Hoe kun je het beste handelen wanneer je in een moeilijke positie zit als die van De Graafschap-trainer Henk de Jong? ,,Je moet de wijste zijn’’, adviseert Wim Dubbink, hoogleraar bedrijfsethiek van de universiteit van Tilburg.

Stel, je werkt voor multinational Shell en maakt binnenkort de overstap naar een leverancier van de oliemagnaat. Dan kun je rond het tekenen van je nieuwe contract het best niet meer betrokken zijn bij deals tussen beide bedrijven, zegt Dubbink.

,,Niet alleen om de schijn niet tegen te krijgen, maar vooral om jezelf niet de druk op te leggen waar je mee te maken krijgt. Mensen moeten beseffen dat zij een slechte beoordelaar zijn van hun eigen situatie.’’ Dubbink raadt aan met anderen te praten wanneer je verwacht te maken te krijgen met een vorm van belangenvermenging. ,,En als je al twijfels hebt, moet je het gewoon niet doen.’’

Voetbalwereld lijkt steeds meer op het bedrijfsleven

Quote

Ook voetbal is tegenwoor­dig een commerciële business, maar het kent nog niet de normen van het bedrijfsle­ven

Wim Dubbink, hoogleraar bedrijfsethiek

Die boodschap zou hij ook aan De Jong willen meegeven voor het tweeluik met Cambuur, zijn toekomstige werkgever. ,,Wanneer hij met zijn standaard opstelling gaat spelen, zullen mensen daar niet veel van zeggen. Maar als hij ineens een onverwachtse wissel moet doen die verkeerd uitpakt, vragen mensen zich af: waarom deed hij dat?’’ De Jong kan wel zeggen dat hij professioneel genoeg is en wil winnen met De Graafschap, maar hij moet zelf simpelweg niet in zo’n situatie terecht willen komen, bepleit Dubbink.

Volgens Dubbink begint de voetbalwereld steeds meer op het bedrijfsleven te lijken als het gaat om tegenstrijdige belangen. ,,Ook voetbal is tegenwoordig een commerciële business, maar het kent nog niet de normen van het bedrijfsleven. In het voetbal zijn die soms nog wat amateuristisch.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.