Volledig scherm
Ralf Seuntjens (rechts) viert zijn wereldgoal met Javier Vet. © BSR Agency

Invaller Van Heertum redt De Graafschap in uitduel bij Helmond Sport

HELMOND - De Graafschap is vrijdagavond in de slotfase ontsnapt aan puntenverlies bij Helmond Sport: 1-2. Na de derde uitzege van het seizoen gaat de Doetinchemse eerstedivisionist nog altijd samen aan kop met SC Cambuur.

De Graafschap profiteerde optimaal van de nederlaag van NAC Breda (1-0 bij Almere City FC). De voorsprong op NAC , de nummer vier, bedraagt nu zes punten.

De Graafschap-trainer Mike Snoei hield vast aan hetzelfde basisteam als vorige week tegen Excelsior (0-0). Ralf Seuntjens begon daarmee opnieuw in de spits. Bij Helmond Sport ontbrak ex-Superboer Dean Koolhof vanwege een liesblessure.

Daryl van Mieghem kreeg al snel de kans de ban te breken. Maar de aanvaller vond in kansrijke positie de voeten van Helmond-doelman Stijn van Gassel.

De Graafschap had daarna moeite de Brabantse Muur te doorbreken. De thuisploeg trok zich terug met elf man op eigen helft en loerde op de omschakeling. Javier Vet verzuimde na 42 minuten, op aangeven van Mohamed Hamdaoui, De Graafschap aan de leiding te helpen.

Nadat de Doetinchemse club vlak na rust aan een treffer van Nick de Louw ontsnapte, zorgde Ralf Seuntjens na 49 minuten op schitterende wijze voor de bevrijdende 0-1. De spits vond met een bekeken schot de rechterbovenhoek. De Graafschap verzuimde daarna het duel vroegtijdig te beslissen. Zelfs een strafschop was niet aan Hamdaoui besteed. De aanvaller trof met een panenka de lat.

Helmond mocht blijven hopen op een resultaat en was ook meerdere keren dicht bij een doelpunt. Zo raakte Orhan Dzepar de paal.

Na 85 minuten kreeg De Graafschap alsnog de deksel op de neus. Tibeau Swinnen kreeg alle ruimte uit te halen: 1-1. Maar de Doetinchemse club toonde veerkracht en ontsnapte dankzij een rake kopbal van invaller Jasper van Heertum aan puntenverlies: 1-2.

Helmond Sport-De Graafschap 1-2 (0-0). 49. 0-1 Seuntjens, 85. 1-1 Swinnen, 89. 1-2 Van Heertum

Toeschouwers: -

Scheidsrechter: Ruperti.

Gele kaarten: -

Helmond Sport: Van Gassel; Joppen, De Regt, De Louw, Poelmans; Swinnen, Stans, Dzepar; Vereijken, Werkhoven, Respen.

De Graafschap: Jurjus; Owusu, Van Huizen, Van de Pavert, Tutuarima; Breinburg, Vet, Van den Boomen; Van Mieghem (77. Van Heertum), Seuntjens, Hamdaoui (82. Hamdaoui).