Volledig scherm
René Bot kijkt tegen de Turkse zon in tijdens het oefenduel van De Graafschap tegen KV Mechelen. foto Hans Broekhuizen/De Gelderlander

'Old soldier' René Bot overleeft iedereen

DOETINCHEM - René Bot was 20 jaar toen hij bij De Graafschap kwam. Tien jaar later heeft hij elf trainers en honderden spelers zien komen en gaan, maar Bot zit er nog steeds. „En ik hoef er ook nooit meer weg.”

René Bot (30) had nooit kunnen bevroeden dat hij bijna zijn hele loopbaan in dienst van De Graafschap zou zijn.

Hij was nog jong en brutaal toen hij in de winter van 1999 zijn opwachting maakte. "Dat was onder trainer Hans van Doorneveld", zegt Bot in het Turkse Belek, waar hij de afgelopen week met zijn ploeg op trainingskamp was. "Ik kwam van Feyenoord af. In het westen hebben ze allemaal een grote mond en die had ik in Doetinchem ook. Ik dacht het allemaal wel te weten, maar kwam er achter dat het in de Achterhoek zo niet werkt. De mensen zijn hier veel rustiger. Je moet het hier wat anders aanpakken."

Daar is hij in geslaagd, want de rechtsback heeft iedereen overleefd. Hij is pas dertig jaar, maar heeft al 261 competitiewedstrijden voor De Graafschap achter zijn naam staan. "Wat mij betreft komen er nog een heleboel bij. In het begin dacht ik dat ik hier nooit tien jaar zou blijven, maar nu wil ik er het liefst tot aan het einde van mijn loopbaan blijven."

Ook na zijn carrière zegt Bot aan De Graafschap verbonden te willen blijven. "Een functie op kantoor of ik ga mijn vriend Theo Vergeer (materiaalman, red.) helpen", lacht hij. "Theo, Ron Olyslager (keeperstrainer, red.) en Jan Vreman (trainer Jong De Graafschap, red) zijn de enige drie die er al waren toen ik kwam. Ik heb uitgerekend dat ik elf trainers heb gehad."

Met tien van die elf had Bot een redelijk tot zeer goed contact. "Alleen Massimo Morales was mijn vriend niet. Die heeft me uit de selectie gezet. Maar verder heb ik nooit problemen gehad."

Bot had vroeger de naam dat hij een gemene voetballer zou zijn. Analyticus Hugo Borst zei vier jaar geleden nog dat de verdediger niet op een voetbalveld thuishoorde. "Ik heb het stempel dat ik onverzettelijk ben, maar ook dat ik een schopper ben. Er was een periode dat mensen op me letten. Maar ik was, samen met Jeffrey de Visscher, ook de speler van De Graafschap met de meeste assists toen we twee jaar geleden kampioen werden."

Toch erkent Bot dat hij rustiger is geworden. "Ik ben niet zo onbesuisd meer als vroeger."

Dat heeft met leeftijd te maken en met zijn gezinsleven. Maar ook door zijn geloof. "Ik geloofde in niets, al had ik altijd wel het gevoel dat er boven iets was. Toen ik met mijn vrouw, een Turkse, ben getrouwd ben ik moslim geworden. Ik heb daar bewust voor gekozen, raakte in het geloof geïnteresseerd door mijn vrouw. Ik heb het gevoel dat het me rustiger maakt."

Aan de ramadan deed Bot één keer mee. "Maar ik viel bijna om, het is moeilijk als je het niet gewend bent en zeker als je ook nog eens profvoetballer bent. Het was een aanslag op mijn lichaam. Als ik klaar ben met voetballen, ga ik er wel aan meedoen."

Maar dat einde einde van zijn loopbaan wil hij nog even uitstellen. "In Nederland praat iedereen over leeftijd. Ik ben pas dertig. Kijk eens naar Maldini, die is 39. Ik wil best de 'Maldini van De Graafschap' worden."

Bot hoopt de komende maanden eindelijk eens van blessures gevrijwaard te blijven. "Ik heb de laatste anderhalf jaar veel pech gehad met blessures en daardoor veel wedstrijden gemist. Nu ben ik topfit, ben zelfs drie kilo afgevallen."

Het contract van Bot loopt na dit seizoen af, maar daar maakt de oud-Feyenoorder zich geen zorgen over. "Mijn contract loopt bijna elk jaar af, want ik teken vaak maar voor één jaar. Ik heb nog niet met De Graafschap gesproken, maar ga er van uit dat ik er volgend seizoen ook nog speel. En ik overweeg ook om in Doetinchem of daar in de buurt te gaan wonen. Ik woon nu in Arnhem, maar in de Achterhoek is het voor de kinderen een stuk rustiger."

Rustig is het de laatste jaren ook bij De Graafschap, heeft 'Old Soldier' Bot gemerkt. "In het begin was er altijd wel wat. Dat was zeker voor journalisten mooi en wij hebben er ook wel om gelachen. Maar de laatste jaren is de club een stuk professioneler geworden en gebeuren er geen gekke dingen meer", trekt hij een vergelijking tussen De Graafschap en zijn eigen persoon.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.