Volledig scherm
Daryl van Mieghem (rechts) viert, samen met ploeggenoten Branco van den Boomen, Jordy Thomassen en Javier Vet (vanaf links), zijn vroege openingstreffer tegen NAC Breda. © BSR Agency

Opluchting en blijdschap bij De Graafschap na bevrijdende zege in het hol van de leeuw

BREDA - Opluchting en dolle blijdschap. De zwaarbevochten overwinning in de kraker tegen een tiental van NAC Breda (1-2) haalt bij De Graafschap een hoop druk van de schouders. Met de tweede uitzege van het seizoen haken de Doetinchemmers, na drie gelijke spelen op rij, weer aan bij de top van de eerste divisie.

Met gebalde vuisten begaf Hidde Jurjus zich na het eindsignaal richting de hoek van het Rat Verlegh Stadion. Samen met zijn moegestreden ploeggenoten vierde de doelman van De Graafschap het feestje met de bijna zeshonderd meegereisde supporters. Aan de rand van het veld haalde Peter Hofstede nog maar eens diep adem. De technisch manager had in de enerverende slotfase bijna een hartverzakking gekregen.

Alle emoties vielen te begrijpen. De Graafschap snakte na drie gelijke spelen op rij – tegen Roda JC (1-1), Almere City FC (0-0) en Jong FC Utrecht (2-2) – naar succes. Dat de bevrijdende zege er maandagavond uitgerekend in het hol van concurrent NAC kwam, deed de prestatie extra zoet smaken. De Superboeren kwamen in punten gelijk met de club uit Breda en verkleinden de achterstand op koploper SC Cambuur naar twee punten. 

‘Dikverdiend’

Quote

Op basis van de eerste helft vond ik de zege dikver­diend. We stegen boven onszelf uit

Mike Snoei, trainer De Graafschap

,,Ik ben heel blij’’, zei een opgeluchte trainer Mike Snoei. ,,Op basis van de eerste helft vond ik de zege dikverdiend. We stegen boven onszelf uit. Het was misschien wel de beste helft van het seizoen. Na rust deden we het niet goed, kregen we het tegen tien man nog heel moeilijk. Maar het belangrijkst is dat we weer helemaal meedoen om de bovenste plekken.’’

Snoei was op voorhand benieuwd naar de status van De Graafschap. In Breda stonden op papier twee topkandidaten voor directe promotie, met vergelijkbare budgetten en kwaliteiten, tegenover elkaar. De clash moest inzicht geven in de krachtsverhoudingen.

Van Mieghem

Volledig scherm
De spelers van De Graafschap bedanken de meegereisde supporters. © BSR Agency

De Graafschap vloog er meteen bovenop en beleefde een droomstart. Uitgerekend Daryl van Mieghem, voor het eerst in de basis na zijn kuitbeenbreuk, bewees binnen een minuut zijn waarde met de openingstreffer: 0-1. Het duel ontaardde daarna in een rommelige vechtwedstrijd. Het spel lag voortdurend stil, ook al omdat de warrig leidende arbiter Joey Kooij bij ieder wissewasje floot.

NAC, zichtbaar aangeslagen door de vroege tegentreffer, stelde zwaar teleur. De Graafschap legde, zonder veel grote kansen te creëren, het beste voetbal op de mat en kwam voor rust nooit in de problemen.

Rode kaart

Quote

Het leek wel of wij met een man minder speelden

Snoei

Vooral Javier Vet drukte zijn stempel op het spel van De Graafschap. De middenvelder won bijna al zijn persoonlijke duels en zorgde na 42 minuten voor de 0-2. De rode kaart voor NAC-aanvoerder Arno Verschueren stond daarna model voor de worsteling van de thuisploeg. De middenvelder haalde hard door op Vet en kon inrukken.

NAC was rijp voor de slacht. Maar De Graafschap verzuimde de genadeklap uit te delen. Met tien man kwam de thuisploeg na 58 minuten uit het niets op 1-2 via invaller Huseyin Dogan en kreeg daardoor weer geloof in een resultaat. Met al zijn ervaring raakte De Graafschap volledig in de war. De Doetinchemse club ging schrikbarend slecht om met de zeeën aan ruimte en moest diep gaan om overeind te blijven. Al wankelend trokken de Superboeren de zege over de eindstreep. 

,,Het leek wel of wij met een man minder speelden’’, zei Snoei. ,,Wéér gingen we te slordig met de kansen om. Maar ik zou me pas echt zorgen maken als we geen kansen meer creëren. Gelukkig waren twee doelpunten voldoende. Het resultaat vergoedt alles.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.