Volledig scherm
De vuurwerkactie van supporters van De Graafschap, voorafgaand aan de wedstrijd bij NEC. © BSR Agency

Opnieuw forse geldboete voor De Graafschap na vuurwerkactie bij NEC

DOETINCHEM - Een geldboete van 7500 euro. Dat is de strafeis die De Graafschap heeft ontvangen naar aanleiding van het vuurwerkincident bij het uitduel bij NEC (1-1).

De Doetinchemse eerstedivisionist ontving ook een voorwaardelijke straf: een uitwedstrijd zonder publiek, met een proeftijd van twee jaar. De Graafschap accepteert de sanctie.

Supporters van de Doetinchemse club staken op 16 september fakkels af, voorafgaand aan de wedstrijd tegen NEC. De actie was een reactie op de eerdere vuurwerkstraf van 15.000 euro en een thuiswedstrijd zonder de supporters van vak 22. Die sanctie werd uitgedeeld vanwege vuurwerkincidenten tijdens de duels met SC Cambuur en Sparta, in de play-offs eind vorig seizoen.

,,Ik baal behoorlijk van deze nieuwe boete, het gaat om heel veel geld”, reageert Hans Martijn Ostendorp, algemeen directeur van De Graafschap. ,,Maar ik kan de redenatie van de aanklager wel volgen. We hebben vooraf een waarschuwing gehad met de straf. We weten dat het niet mag.”

Met de actie uitten supporters hun onvrede over de opstelling van de KNVB. Ostendorp zegt de signalen te begrijpen. ,,Ik snap een deel van het chagrijn. Maar vuurwerk afsteken, is niet de oplossing. Daarover gaan we ook weer met onze supporters in gesprek.”

De Graafschap voert, op eigen initiatief, ook gesprekken met de voetbalbond en het Supporterscollectief om een oplossing te vinden voor de onvrede.