Sjaak Swart in actie op De Vijverberg, tijdens een walking football-toernooi.
Volledig scherm
Sjaak Swart in actie op De Vijverberg, tijdens een walking football-toernooi. © DE GELDERLANDER

Sjaak Swart: ‘De Graafschap had moeten promoveren’

videoDOETINCHEM - Als Sjaak Swart het in voetballand voor het zeggen zou hebben, was De Graafschap dit jaar gepromoveerd naar de eredivisie. De oud-voetballer van Ajax snapt niets van het besluit van de KNVB om in het ‘coronaseizoen’ geen clubs te laten promoveren.

,,Ik vind de beslissing niet goed. Ze hadden dit jaar gewoon één keer voor een eredivisie met twintig clubs moeten kiezen’’, zegt Swart (81) in de videorubriek Alles op Swart van AjaxPrimeur.nl.

‘Mister Ajax’ sprak vier jaar geleden nog de hoop uit dat De Graafschap zou degraderen. Hij deed dat na de memorabele ‘kampioenswedstrijd’ van Ajax op De Vijverberg, waarin de Doetinchemse club de Amsterdammers met een 1-1 gelijkspel van de titel afhield. Swart kreeg uiteindelijk zijn zin: de Superboeren degradeerden via de nacompetitie naar de eerste divisie.

,,Dat is toen geweest’’, zegt Swart nu. ,,De Graafschap is een mooie club. Ik ging er vroeger vaak kijken en werd altijd goed ontvangen.’’

Geen narigheid

,,Promotie voor De Graafschap en Cambuur was terecht geweest. Gewoon één keer met twintig clubs, dan heb je ook geen narigheid. Dan kan niemand klagen.’’

De Graafschap stond, net als SC Cambuur, riant op een promotieplek in de eerste divisie. De clubs uit Doetinchem en Leeuwarden spanden een kort geding aan tegen de KNVB, maar de rechter wees hun eis om het bondsbesluit van tafel te vegen resoluut af. De eerstedivisionisten denken nu na over eventuele vervolgstappen.