Volledig scherm
De Graafschap-voetballer Jordy Tuturima (rechts) heeft een emotionele periode achter de rug. © ANP Pro Shots

Tegenwind zorgt ook voor kracht bij De Graafschap

DOETINCHEM - De sportieve malaise bij De Graafschap gaat vergezeld van een volle ziekenboeg en de indrukwekkende begrafenis van Jordy Tutuarima’s dochtertje. Trainer Henk de Jong houdt vertrouwen in betere tijden.

Henk de Jong gooide er in aanloop naar het belangrijke thuisduel van zondagmiddag (14.30 uur) met Willem II een Fries spreekwoord tegenaan: foar de wyn is eltsenien in hurdrider. Oftewel: voor de wind is iedereen een hardrijder. ,,Wij zitten in een fase waarin we de wind vol tegen hebben, dat is heel lastig”, doelt hij onder meer op de personele problemen. ,,Wij moeten zorgen dat we de wind weer in de zeilen krijgen. En dat gaat ons zeker lukken.”

De Friese coach zoekt in tijden van sportieve rampspoed - De Graafschap pakte één schamel punt uit de laatste vijf duels en staat zestiende - naar schaarse aanknopingspunten. Zo prijst hij de teamprestatie in de bekerwedstrijd bij VVSB, die werd gewonnen na strafschoppen. ,,Voetballend was het niet best, maar we hebben met tien man wel karakter getoond. Daar begint alles mee.”

Leed én geluk

Quote

Zulke dingen hebben veel impact op een groep. We zijn met z’n allen bij de begrafenis geweest, dat was heel indrukwek­kend

Henk de Jong, trainer De Graafschap

Daarbij heeft het persoonlijk leed én geluk van Jordy Tutuarima invloed op de groep, stelt De Jong. Tutuarima werd vorige week vader van een tweeling, maar één van de twee meisjes heeft het niet gered.

,,Zulke dingen hebben veel impact op een groep. We zijn met z’n allen bij de begrafenis geweest, dat was heel indrukwekkend. De jongens waren al heel close, die band is nog hechter geworden. Ze steunen elkaar. Dat moet ook zichtbaar worden op het veld.”

Steun

Tutuarima, sinds vrijdag terug op het trainingsveld, herkent zich in de woorden van zijn trainer. ,,Op het moment dat je zo’n bericht krijgt, lijkt de grond onder je voeten te verdwijnen”, zegt de verdediger. ,,Gelukkig heb ik een heel sterke vriendin en is er vanaf het begin veel steun geweest. Van familieleden en vrienden en zeker ook van ploeggenoten en supporters. Dat geeft me kracht. Het voelt heel dubbel, maar ik wil nu intens gaan genieten van onze mooie dochter.”

Tutuarima keert tegen Willem II, nummer acht op de ranglijst, door de defensieve problemen waarschijnlijk terug in de basis als linksback. Leeroy Owusu verhuist dan naar de rechterkant en Myenty Abena vormt het centrale duo met Bart Straalman.

Tutuarima: ,,We hebben de punten hard nodig. Een overwinning moet niet te lang op zich laten wachten, dan wordt de stemming alleen maar negatiever. De knop moet om, iedereen moet beseffen dat er iets moet veranderen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.