Javier Vet juicht nadat hij De Graafschap op 1-1 heeft gezet.
Volledig scherm
Javier Vet juicht nadat hij De Graafschap op 1-1 heeft gezet. © BSR Agency

Tiental De Graafschap knokt zich langs FC Dordrecht; derde periodetitel lonkt

DORDRECHT – De Graafschap heeft zijn eerste prijs van het seizoen voor het oprapen. De Doetinchemse eerstedivisionist zette vrijdagavond met de zwaarbevochten zege op nummer negentien FC Dordrecht (1-2) een grote stap richting de derde periodetitel. 

De Superboeren eindigden het duel met tien man door een rode kaart van Mohamed Hamdaoui.

De Graafschap moet het karwei volgende week vrijdag in het thuisduel met Jong AZ afmaken.

De Achterhoekers, in het bezit van een directe promotieplek, bleven met de zege ook in het spoor van koploper SC Cambuur (2-0 zege op Roda JC). De achterstand bedraagt vier punten. De voorsprong op FC Volendam (komt maandag nog in actie bij Jong FC Utrecht) is nu vijf punten.

Hamdaoui keerde tegen FC Dordrecht terug in de basis bij De Graafschap. Dat ging ten koste van Sven Blummel. Gregor Breinburg was op het middenveld de vervanger van de geschorste Branco van den Boomen.

Brutaal

Dordrecht nam in de openingsfase brutaal het initiatief. De Graafschap oogde apathisch en leunde achterover. De thuisploeg kwam na 20 minuten terecht op 1-0. Robin Polley kreeg alle ruimte uit te halen en deed dat verwoestend. Zijn uithaal verdween achter de verbouwereerde doelman Hidde Jurjus in de linkerbovenhoek.

De Doetinchemse club schrok wakker en antwoordde snel. Uit een hoekschop van Stef Nijland werkte Javier Vet de bal bij de tweede paal binnen: 1-1.

Gevaarlijker

De Graafschap kroop daarna meer uit zijn schulp en werd gevaarlijker. Dat leidde na 35 minuten tot een voorsprong. Stef Nijland werd, ogenschijnlijk in buitenspelpositie, weggestuurd en legde de bal panklaar neer voor Daryl van Mieghem: 1-2. 

Dordrecht-trainer Harry van den Ham protesteerde zo hevig richting de assistent-scheidsrechter dat hij met een rode kaart naar de tribune werd gestuurd.

De Superboeren verzuimden, zoals zo vaak dit seizoen, door te drukken en het duel voortijdig te beslissen. Ralf Seuntjens en Nijland kregen wel kansen op de 1-3, maar vonden doelman Mike Havekotte op hun pad.

Oliedom

Door een oliedomme rode kaart van Hamdaoui - tackle van achteren - moest De Graafschap de laatste twintig minuten met tien man verder. De Doetinchemse club trok de zege daarna met hangen en wurgen over de streep.

FC Dordrecht-De Graafschap 1-2 (1-2). 20. Polley 1-0, 23. Vet 1-1, 35. Van Mieghem 1-2.

Scheidsrechter: Blom.

Gele kaarten: Gravenberch, Schuurman (FC Dordrecht), Van de Pavert, Van Heertum (De Graafschap).

Rode kaart: 69. Hamdaoui (De Graafschap).

Bijzonderheid: 35. Rode kaart voor FC Dordrecht-trainer Harry van den Ham na commentaar op de arbitrage.

FC Dordrecht: Havekotte; Polley, Montsma (86. Schalekamp), Breedijk, Smeulers; El Bouchataoui (82. Kok), Schuurman (84. Green), Wehrmann, Vermeulen; Hogesteger, Gravenberch.

De Graafschap: Jurjus; Owusu, Van Heertum, Van de Pavert, Baas; Breinburg, Nijland (68. Slattery), Vet; Van Mieghem (90+4. Van den Bogert), Seuntjens (84. Tutuarima), Hamdaoui..