De Graafschap-spits Jordy Thomassen in duel met doelman Menno de Jong van VVSB.
Volledig scherm
De Graafschap-spits Jordy Thomassen in duel met doelman Menno de Jong van VVSB. © Toon Dompeling/Pro Shots

Tiental De Graafschap wint na strafschoppen van VVSB

NOORDWIJKERHOUT - De Graafschap is dinsdagavond ontsnapt aan een blamage in de eerste ronde van de KNVB-beker. De Doetinchemse eredivisionist rekende pas na strafschoppen af met tweededivisionist VVSB. Na 120 minuten voetbal stond het 3-3.

De Graafschap-trainer Henk de Jong hield in Noordwijkerhout grotendeels vast aan zijn basiselftal. Van de reserves kreeg alleen tweede doelman Agil Etemadi speelminuten. Jordy Thomassen verving de geschorste Fabian Serrarens in de spits. De Doetinchemmers moesten zoals verwacht het spel maken. VVSB, de hekkensluiter van de tweede divisie, groepeerde zich op eigen helft en loerde op de counter. 

Rode kaart

De openingsfase leverde geen grote kansen op, waarna De Graafschap zichzelf in de problemen bracht. Etemadi verwerkte een terugspeelbal verkeerd, Tommy Bekooij profiteerde: 1-0. Scheidsrechter Martin Pérez vergrootte even later de zorgen. Een onschuldige overtreding van Robert Klaasen werd zwaar bestraft met een rode kaart, waardoor de bezoekers met tien man verder moesten.

De Graafschap toonde karakter en kwam na een half uur op gelijke hoogte. Myenty Abena werkte een hoekschop binnen: 1-1. Het spel golfde daarna heen en weer. Stef Nijland schoot in kansrijke positie over, aan de andere kant kopte VVSB-aanvoerder Jordy Zwart van dichtbij naast.

Verlenging

De Graafschap kwam na 70 minuten op 1-2 via Leeroy Owusu, maar gaf de voorsprong net zo makkelijk weer uit handen. Een minuut later kopte Bekooij de 2-2 binnen. Gescoord werd er niet meer in de rommelige slotfase, waardoor er een verlenging volgde. 

Het geloof in een stunt groeide bij VVSB, dat na 92 minuten de leiding nam. Invaller Lulinho Martins pegelde een afgeslagen bal achter doelman Etemadi: 3-2. Invaller Frank Olijve bracht de stand even later weer op 3-3. De thuisploeg was in de tweede helft van de verlenging dicht bij de 4-3, maar Etemadi had een katachtige redding in huis. In de strafschoppenserie trok De Graafschap aan het langste eind. Een misser van Bekooij werd VVSB fataal.

VVSB-De Graafschap 3-3 (1-1). 22. 1-0 Tommy Bekooij, 30. 1-1 Myenty Abena, 70. 1-2 Leeroy Owusu, 71. 2-2 Tommy Bekooij, 92. 3-2 Lulinho Martins, 102. 3-3 Frank Olijve.
Scheidsrechter: Martin Pérez.
Rode kaart: 25. Robert Klaasen (De Graafschap).
De Graafschap: Etemadi; Abena, Vet (91. Olijve), Straalman (75. Janssen), Owusu; Klaasen, Bakker, Nijland (74. Hamdaoui); Van Mieghem, Thomassen (59. Burgzorg), El Jebli.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.