De Graafschap-middenvelder Branco van den Boomen.
Volledig scherm
De Graafschap-middenvelder Branco van den Boomen. © BSR Agency

Van den Boomen richt zich met De Graafschap op eerste divisie: ‘Balen, maar je zag het aankomen’

DOETINCHEM - Branco van den Boomen kan zich opmaken voor nog een seizoen in de eerste divisie met De Graafschap. De Doetinchemmers verloren donderdagavond het kort geding dat ze samen met SC Cambuur hadden aangespannen tegen de KNVB. 

Met de spoedprocedure hoopten de clubs alsnog promotie naar de eredivisie af te dwingen.

,,Het is balen, maar je zag het aankomen”, laat Van den Boomen donderdagavond na de uitspraak van de rechter weten. Samen met zijn vriendin en vader volgde de Brabander het kort geding via een livestream. ,,Ik had al het gevoel dat dit de uitkomst zou zijn, omdat de KNVB in principe bepaalt. Ze hebben sportief gezien misschien niet de beste keuze gemaakt, maar ze hebben wel het recht om deze beslissing te nemen.”

Eredivisie als doel

De 24-jarige middenvelder verliet FC Eindhoven vorig jaar voor competitiegenoot De Graafschap, met maar één doel voor ogen: in zijn eerste seizoen in Doetinchem meteen promoveren naar het hoogste niveau. De club was hard op weg dat doel te realiseren, maar door de coronacrisis kon het seizoen niet worden uitgespeeld. Eind april besloot de KNVB om de hele competitie ongeldig te verklaren en geen promotie en degradatie toe te passen.

,,Dat was toen echt een klap”, vertelt de middenvelder, die met De Graafschap een directe promotieplek stevig in handen had. ,,Ik heb vorige zomer eredivisieclubs afgezegd, omdat ik er eigenlijk wel vanuit ging dat we met De Graafschap zouden promoveren. We leken het ook te gaan redden en voor mijn ontwikkeling was dit precies wat ik voor ogen had. Het besluit van de KNVB viel dan ook rauw op mijn dak. Het zit dan niet mee, maar oké, ik kan het goed relativeren. Als we het kunstje nu in tweede instantie alsnog flikken, is dat ook mooi.”

‘Voel me thuis’

Van den Boomen verwacht ook komend seizoen te voetballen op De Vijverberg, ondanks het gemis van promotie. ,,Ik zou niet zo snel een transfer maken naar een andere club in Nederland om per se in de eredivisie te kunnen spelen. De Graafschap is echt een grote club, ik voel me hier thuis en ik denk dat we volgend seizoen alsnog kunnen promoveren. Dat is wat ik nu het liefst wil.”