Volledig scherm
Leon Meijer en Elmar Theune plaatsen het symbolische eerste zonnepaneel. © Gemeente Ede

5.000 zonnepanelen op geluidswal langs A12 bij Ede

EDE - De geluidswal bij de A12 is sterk genoeg om 5.000 zonnepanelen te dragen. Dit hebben wethouder Leon Meijer en Elmar Theune van de Coöperatie ValleiEnergie dinsdag bekendgemaakt. Symbolisch plaatsten zij samen alvast het eerste zonnepaneel op de wal.

Meijer: ,,Met het project langs de A12 kan de energieproductie met meer dan een miljoen kiloWattuur per jaar worden verhoogd. Niet alleen is het aantal te plaatsen zonnepanelen groot, ook kan straks elke inwoner van Ede meedoen en een paneel kopen.”

Coöperatie

Theune legt uit dat de verkoop van de panelen verloopt via haar coöperatie. ,,Inwoners die belangstelling hebben voor een zonnepaneel kunnen zich alvast aanmelden op onze site." Op die site, valleienergie.nl, is ook meer informatie te vinden.

De zonnepanelen op de geluidswal gaan energie opwekken voor ruim 300 huishoudens. Het past in in de doelstelling van Ede om in 2050 energieneutraal te zijn. Daarbij wordt er lokaal net zoveel duurzame energie opgewekt als gebruikt. 

Reflectie

De komende tijd wordt onderzocht hoe de zonnepanelen het beste opgesteld kunnen worden, zodat weggebruikers en omwonenden geen last van reflectie krijgen. Daarna wordt een vergunning voor de aanleg aangevraagd. Als alles volgens planning verloopt, start de aanleg van de zonnewal in de eerste helft van 2019.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei