500 kilo aan dode vis in Valleikanaal

UPDATEVEENENDAAL - Zo'n 500 kilo aan dode vissen. Dat heeft het waterschap sinds maandag uit het Valleikanaal in en bij Veenendaal gevist. Dat is waarschijnlijk het gevolg van een riooloverstort in Veenendaal.

De dode vissen zijn uit een stuk van het Valleikanaal tussen het Veenendaalse centrum en Scherpenzeel opgevist. Een woordvoerder van het waterschap Vallei en Veluwe meldt dat die vissterfte het gevolg is van zuurstoftekort in het water. En dat is weer het gevolg van een overstromend riool. 

Tijdens een camera-inspectie is een riool in de omgeving van de Trommelaar afgesloten. Het rioolwater liep echter niet weg via het hoofdgemaal maar kwam deels in drie vijvers terecht: bij het Schrijverspark, Boogschutter en Valleistraat. Die zijn weer verbonden met het Valleikanaal.

Routes

De gemeente heeft het afgesloten riool weer opengezet en pompt water in de vijvers om zo zuurstof toe te voegen. ,,Desondanks bleek het zuurstofgehalte erg laag en zijn er vissen doodgegaan’’, aldus een woordvoerder. De gemeente zoekt nu uit via welke routes het rioolwater in de vijvers terecht is gekomen, zodat maatregelen genomen kunnen worden om in de toekomst dergelijke problemen bij soortgelijke werkzaamheden te voorkomen.

Volledig scherm
© Thinkstock
  1. Dit pluimveebedrijf in Lunteren kwam de fipronylcrisis te boven, en krijgt nu complimenten van minister Schouten
    PREMIUM
    VIDEO

    Dit pluimveebe­drijf in Lunteren kwam de fipronyl­cri­sis te boven, en krijgt nu complimen­ten van minister Schouten

    LUNTEREN - Vol overtuiging begonnen Jantine en Martijn van Veldhuizen tien jaar geleden een biologische pluimveehouderij aan de Vitterweg in Lunteren, in de boerderij van zijn grootouders. Dat ging jaren goed, tot in 2017 de fipronylcrisis ook hun bedrijf teisterde. Alle kippen werden geruimd, de kosten waren voor hen. Minister Carola Schouten bezocht maandagmiddag toevallig juist hun bedrijf tijdens haar bezoek aan Food Valley. En loofde hun doorzettingsvermogen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei