Drukte op de A50 nabij Heelsum.
Volledig scherm
Drukte op de A50 nabij Heelsum. © Hans Broekhuizen

Actie tegen sluipverkeer in Bennekom-oost

EDE - Bennekom, en met name het oosten van het dorp, heeft veel last van sluipverkeer. Het college van burgemeester en wethouders moet daar op korte termijn wat aan doen. 

Die oproep deed de voltallige gemeenteraad donderdagavond tijdens de behandeling van de begroting voor 2018 tot en met 2021.

Bewoners van Bennekom-oost klagen al lange tijd over sluipverkeer tussen Heelsum en Ede. Dat zorgt overlast en regelmatig voor gevaarlijke situaties, mede omdat veel automobilisten te hard rijden. De vrees leeft in Bennekom dat het sluipverkeer alleen maar zal toenemen als Wageningen maatregelen zou nemen tegen het verkeer dat bij stremmingen op de A12 of A50 een kortere weg zoekt door de buurgemeente. 

Overleg

Daarom moeten B en W snel in overleg treden met de dorpsraad van Bennekom en de bewoners van Bennekom-oost om te zien wat er kan worden gedaan om het sluipverkeer terug te dringen. Die gesprekken moeten zo snel mogelijk leiden tot concrete maatregelen.

In de loop van volgend jaar moet worden bekeken of er na het uitvoeren hiervan nog extra maatregelen nodig zijn om de snelheid van het verkeer te remmen. Intussen moet ook zo snel mogelijk met de politie worden gesproken over het handhaven van de maximum snelheid.

Daarnaast vond de complete gemeenteraad dat burgemeester en wethouders er bij de provincie Gelderland (eigenaar van de tunnel) op moeten aandringen om de fietstunnel onder de Dreeslaan, die de Langschoterweg verbindt met de Krommesteeg, te voorzien van nieuwe en duurzame verlichting. 

Aanleiding tot de opdracht vormt het onveilige gevoel dat veel fietsers hebben bij deze frequent gebruikte tunnel. Betere verlichting zou een beter veiligheidsgevoel geven en daarmee het fietsgebruik in de gemeente Ede bevorderen. Dat is ook een speerpunt van de gemeente.

Overigens werd de begroting aangenomen. VVD en GroenLinks/PE, dat zelfs een alternatieve begroting presenteerde, stemden tegen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei