Volledig scherm
Impressie van een deel van het toekomstige natuurgebied. © Website Mooibinnenveld.nl

Actie voor natuurgebied Mooi Binnenveld loopt gesmeerd

WAGENINGEN - Volgens voorzitter Rob Janmaat ligt inzamelingsactie van Mooi Binnenveld  voor het  gelijknamige toekomstige natuurgebied  prima op schema. ,,Aan het einde van de zomer hopen we het restant van het geld binnen te hebben."

Mooi Binnenveld heeft ruim 1,5 ton ingezameld voor de aankoop van gronden in het Wagenings deel van het Binnenveld. Er is 3 tot 4 ton nodig om de gewenste 50 hectare weiland aan te kopen. Dat kan dan worden omgevormd tot een natuurgebied.

Actie

Quote

Eind dit jaar gaan Staatsbos­be­heer en Waterschap Vallei en Veluwe aan het werk in het gebied

Rob Janmaat, voorzitter Mooi Binnenveld

Mooi Binnenveld begon vorig jaar een crowdfundingsactie voor de aankoop. Inmiddels hebben 53 mensen zich gemeld voor een of meer certificaten, waarmee ze symbolisch eigenaar worden van een stukje van het toekomstig natuurgebied dat tussen de steden Veenendaal, Ede, Wageningen en Rhenen ligt. Er zijn nu 75 certificaten van de hand gedaan.
Een certificaat kost 1.000 euro, waarmee de koper symbolisch eigenaar wordt van 1.000 vierkante meter in het gebied. De gemeente Wageningen heeft toegezegd dat voor iedere Wageninger die zo'n certificaat koopt de gemeente nog eens 500 euro bijdraagt, tot een maximum van 60.000 euro.

Op schema

Voorzitter Rob Janmaat is blij met de opbrengst tot dusverre: ,,De certificaten, de bijdrage van de gemeente en de steun van diverse fondsen zorgen ervoor dat er al ruim 1,5 ton binnen is. En dat binnen een half jaar. We liggen goed op schema. Aan het einde van de zomer hopen we het restant binnen te hebben. Eind dit jaar gaan Staatsbosbeheer en Waterschap Vallei en Veluwe aan het werk in het gebied en begin 2019 worden de hectares opgeleverd."

Zeeland

De inschrijvingen komen vanuit alle steden en dorpen rond het Binnenveld. Het initiatief spreekt ook verder weg aan, blijkt uit inschrijvingen vanuit Groningen en Zeeland. Voor Mooi Binnenveld is dat extra motivatie om in het komende halfjaar aan verdere crowdfunding te werken. Dat zal onder meer gebeuren met lezingen en excursies. Ook zullen nieuwe fondsen worden aangeschreven.

300 hectare

De stichting wil gronden aan kunnen kopen in het meest noordwestelijke puntje van de gemeente. Dat gebied, grofweg tussen Veensteeg en Grift, sluit aan op een veel groter bestaand natuurgebied dat ook de Bennekomse Hooilanden en de Hel en Blauwe Hel bij Veenendaal omvat. Samen met het beoogde Wageningse terrein zou er dan een aaneengesloten natuurgebied van 300 hectare ontstaan: de Binnenveldse Hooilanden. Dat zou er garant voor staan dat het gebied open blijft en aan natuurwaarde wint.

Mooi Binnenveld werkt samen met de Agrarische natuurvereniging Binnenveld. De boeren steunen de aanpak. Het is onder meer de bedoeling dat in de buurt van het Capelleveense Bosje het verdwenen riviertje de Kromme Eem terugkeert in het landschap. Dat riviertje kronkelt dan rond de Grift.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei