Volledig scherm
Beoogd wethouder in Renswoude Sander van 't Foort. © Waterschap Vallei en Veluwe

Alles wordt anders in Renswoude

RENSWOUDE - Er lijkt een aardverschuiving aanstaande in het Renswoudse college. De zittende wethouders Dick Vlastuin (SGP) en Hans van de Pol (CDA) lijken plaats te moeten maken voor nieuwe wethouders van ChristenUnie en VVD: Sander van 't Foort en Marieke Teunissen.

CU en VVD zijn als de grote winnaars van de verkiezingen en de twee grootste partijen uit de bus gekomen. Van 't Foort, vanwege zijn uitstraling ook wel de 'Jesse Klaver van Renswoude' genoemd, beloofde voor de verkiezingen wethouderskandidaat te zijn als zijn partij zou verdubbelen van 1 naar 2 zetels. Maar het werden er zelfs 4. Samen met de VVD (2 zetels) is er een nipte meerderheid in de 11 leden tellende gemeenteraad. 

Wolleswinkel

Zaterdag is informateur Jan Wolleswinkel begonnen met de gesprekken met alle vijf fracties. Daar is gebleken dat iedereen het logisch vindt dat eerst gekeken wordt of de twee winnaars er samen uit kunnen komen en in staat zijn samen een coalitieakkoord te sluiten. De eerste gezamenlijke bijeenkomst was openbaar, verder wordt nu eerst in beslotenheid vergaderd. De informateur zal in deze fase de gesprekken blijven begeleiden. Het gaat daarbij zowel over de manier van werken als over de inhoudelijke kant van een aantal onderwerpen.

Compleet nieuw

Quote

Een goede vertrou­wens­ba­sis is belangrijk

Jan Wolleswinkel, informateur Renswoude

Wolleswinkel: ,,Voordat we de inhoud bespreken zullen we eerst diepgaand bespreken of er voldoende vertrouwen is tussen beide partijen. Ze zaten allebei in de oppositie maar dat wil niet zeggen dat ze het altijd met elkaar eens waren. Dat geeft niet, maar een goede vertrouwensbasis is belangrijk. Zeker omdat beide raadsfracties als Teunissen en Van 't Foort wethouder worden ook compleet nieuw zijn, zonder mensen dus die al in de gemeenteraad hebben gezet.'' Een vast tijdspad heeft Wolleswinkel niet: ,,Al lijkt het mij duidelijk dat het niet te lang moet duren, gezien de aardverschuiving tijdens de verkiezingen.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei