Volledig scherm
Burgemeester René Verhulst overhandigt het eerste exemplaar van Als ik de baas was dan... aan Suda uit groep 7/8 van De Bongerd in Ede. © Herman Stöver

Als ik de baas was in Ede dan....

EDE - Hoog bezoek voor de kinderen van groep 7 en 8 van basisschool De Bongerd in de Edese wijk Veldhuizen. Burgemeester René Verhulst komt hoogstpersoonlijk langs om wat te vertellen over de kinderburgemeester en kinderwethouders die Ede vanaf het najaar hoopt aan te stellen. 

,,Wie is de baas in de klas?", vraagt de burgemeester. ,,De meester", klinkt het bijna in koor. ,,Heel goed", antwoordt Verhulst. Natuurlijk wil hij ook van de kinderen weten wie de baas is in de gemeente. ,,Vaak denken de mensen dat de burgemeester dat is, maar dat klopt niet. Dat is de gemeenteraad", vertelt hij zijn gehoor. ,,De burgemeester en de wethouders besturen de gemeente." 

Kindercollege

Een paar leden van de gemeenteraad bedacht een tijdje terug dat het leuk zou zijn om in Ede ook een kindercollege van burgemeester en wethouders te krijgen. In verschillende andere plaatsen was dat een succes gebleken. Maar bij zo'n kindercollege hoort ook wat achtergrond over het besturen van een gemeente. Daarom kreeg communicatiebureau Loo van Eck de opdracht een lesboek te schrijven. Dat verscheen maandag onder de naam Als ik de baas was dan... Leerlinge Suda krijgt het eerste exemplaar van de burgemeester.

Vesu heeft goed geluisterd naar Verhulst, maar wil geen kinderburgemeester worden. Hij heeft wel een goed idee voor wie het wel wil: ,,Minder C02-uitstoot." Doea, Jasmin en Ahlam zien het wel zitten om de eerste kinderburgemeester van Ede te worden. ,,Dan word ik burgemeester en zij wethouders", gaat Doea meteen voor de hoogste eer. Plannen heeft ze ook al: ,,Minder huiswerk." Maar ze wil ook schommels voor kinderen in een rolstoel. Jasmin zou graag meer natuur zien. Leerkracht Remie Fiels hoort het tevreden aan. ,,Het zou zo maar kunnen dat een van deze leerlingen de eerste kinderburgemeester wordt."

Saai

Om vast een beetje te horen hoe het burgemeesterschap in de praktijk werkt, vragen ze Verhulst naar zijn ervaringen. Bijvoorbeeld of vergaderingen saai zijn. ,,Soms wel als ze heel lang duren, maar dan is het soms ook mijn eigen schuld omdat ik meestal voorzitter ben." 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei