Volledig scherm
De Valleilijn bij Lunteren. © Herman Stöver

Automatisch inchecken Valleilijn is hoofdpijnklus

EDE - Het lijkt zo simpel, maar automatisch inchecken als je overstapt in de trein van NS naar bijvoorbeeld Connexxion op de Valleilijn Ede-Amersfoort is achter de schermen een groot probleem. Het leidt achter de schermen tot organisatorische, juridische, financiële en mededingingsvraagstukken.


Dat meldt staatssecretaris Sharon Dijksma aan de Tweede Kamer in een update over het dossier 'enkelvoudig in- en uitchecken'.

Proef
Dijksma kondigde eind 2014 al een proef van een jaar aan op de Valleilijn waarbij reizigers niet apart hoefden in te checken als ze bijvoorbeeld in Ede overstappen van de NS op de door Connexxion geëxploiteerde Valleilijn. Die gaat in maart alsnog beginnen.

Bedenkingen
Maar het huiswerk bleek een stuk ingewikkelder dan verwacht. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft grote bedenkingen omdat vervoerders inzicht zouden krijgen in elkaars gegevens en die van reizigers.

Alternatief
De vervoerders proberen de ACM tevreden te stellen door de gegevens van reizigers te stallen bij een externe partij. Maar volgens DIjksma is het niet zeker of ze dit alternatieve systeem in maart operationeel hebben. De proef gaat hoe dan ook door.

De Vallei