Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Marnix Schmidt

Auw: ‘Onze eigen juffen zijn liever dan jij’

COLUMNDe bel gaat, de beer draait op groen, de schooldeur zwaait open en de kleuters druppelen binnen. Een vrolijk jongetje huppelt naar de kapstok en worstelt met zijn jas, een meisje verstopt zich half achter mama en begint zachtjes te snikken als ze mij ziet. Help! 

Vanessa Holthaus

Vanessa Holthaus is columnist bij De Gelderlander. In haar rubriek schrijft ze over wat ze meemaakt als juf voor de klas en als moeder.
Klik voor eerdere columns

Ik val een dagje in bij groep 1/2. Dat is zowel voor deze midden-/bovenbouwjuf als voor sommige kinderen even wennen.

Terwijl de meeste kindertjes automatisch naar het planbord lopen om daar hun naamkaartje bij een activiteit te hangen, neemt mijn stagiaire het huilende meisje over van moeder. Het meisje blij met dit bekende gezicht, ik heel blij met een paar extra handen en wat kleuterervaring! 

Die handen blijken laten extra van pas te komen om een nat geplaste broek te verschonen, ik ben steeds blijer met deze stagejuf.

Een paar kleuterjongetjes vinden het lastig naar hun nieuwe juf te luisteren en als ik ze aanspreek op hun gedrag, stottert eentje: ,,Maar onze eigen juffen zijn ook veel liever dan jij.’’ Auw. Twee tellen later dienen zich spontaan wat dametjes aan die een knuffel komen halen. 

Gelukkig zit ik op mijn stevige stoel, anders was ik ter plekke bedolven onder knuffelige kleutermeisjes. Schattig. De stoute jongetjes blijken later ook heel goede hulpen, als ik weer eens iets niet kan vinden.

Voor we buiten kunnen spelen, trek ik tien ritsen dicht, strik nog een handjevol veters en maken we een nette rij, twee aan twee. O ja, en de sjaal moet om, maar wel met het bolletje aan de voorkant.

Buiten heb ik het idee dat ik liters snottebel wegveeg met mijn papieren zakdoekjes, waarna ik een potje voetbal verlies van de kleuters. En ik heb ze niet eens laten winnen. Respect voor de kleuterjuffen, gelukkig krijgen ze er heel veel voor terug.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei