Ballonvaarders boos: voortbestaan in gevaar na strengere in plaats van soepeler corona-regels
Verbijsterd, boos, teleurgesteld. De pakweg 250 piloten die in Nederland brood verdienen met commerciële ballonvaart zijn donderdag tot hun woede geconfronteerd met strengere in plaats van soepeler coronaregels. Ze mogen tot 1 september niet meer de lucht in met passagiers als ze 1,5 meter afstand niet kunnen garanderen, in de kleine mandjes een onmogelijkheid.
Delen per e-mail
De ballonvaarders vrezen faillissementen en overwegen naar de rechter te stappen. ,,We zijn met stomheid geslagen.’’
Het aanscherpen van de corona-regels voor de ballonvaart komt op een moment dat elders alle regels juist minder streng worden. De gewraakte boodschap aan de ballonvaartbranche -die sinds maart al bijna plat lag- kwam binnen via een Notice to Airmen die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gisteren (donderdag) heeft rondgestuurd. ‘AIR OPERATION OF BALLOONS IS PROHIBITED UNLESS A DISTANCE OF AT LEAST 1,5M CAN BE ASSURED’, werd in kapitalen meegedeeld.
Oost-Nederland is een regio waar vanuit vooral Zwolle, Laren, Deventer, Apeldoorn en Lochem redelijk veel ballonvaarten plaatshebben en ook meerdere ballonvaartbedrijven zitten. Een van de grootste van het land -met 11 eigen heteluchtballonnen- is gevestigd in Laren: Bas ballonvaarten.
Je mag niet in de buitenlucht in een mandje -al dan niet met mondkap- maar wel met negen man in een busje.
Boos en teleurgesteld
,,We zijn verbijsterd en vreselijk teleurgesteld. Overal mag er weer meer, contactsporten zijn weer toegestaan maar bij ons mag er juist minder. Terwijl wij in de buitenlucht werken en alles dus extreem goed geventileerd hebben en met mondkapjes kunnen werken.
We hadden juist verwacht dat de ballonvaart weer vrij zou worden gegeven. Dus we zijn met stomheid geslagen. Dit kan veel faillissementen opleveren’’, zegt Monique Hoogeslag van belangenvereniging voor de luchtvaart KNVVL namens de sector. Argumenten voor dit besluit zegt Hoogeslag niet gekregen te hebben van het ministerie. ,,Het zou puur om een politiek besluit gaan.’’
We lopen tegen een politieke muur aan. En er is ook geen stip op de horizon.
Dubbel pech
Voor de ballonvaartbedrijven is het bovendien dubbel pech: ze komen ook al niet in aanmerking voor financiële steun van de overheid via de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren omdat hun SBI-code, 5110 Personenvervoer door de lucht, niet is opgenomen in deze regeling. Protesten daartegen zijn tot op heden zonder succes gebleken.
Hoogeslag is nu bezig om op alle niveaus druk te zetten om het gewraakte besluit aangepast te krijgen. Een gang naar de rechter om het ministerie zo te dwingen soepeler regels te hanteren voor ballonvaart is een serieuze optie. ,,Want we lopen tegen een politieke muur aan. En er is ook geen stip op de horizon.
Dit seizoen is verloren. De gevolgen voor de sector zijn groot. De bedrijven hebben het zwaar, zijn nu hun spaarcentjes aan het opmaken. Ik sluit zeker niet uit dat meerdere bedrijven omvallen.’’
1,5 meter
Na het uitbreken van de coronacrisis in maart ging ook de ballonvaartbranche praktisch plat. Toen de eerste voorzichtige versoepelingen in mei werden aangekondigd mochten ballonvaarders in hun mandjes één extra passagier meenemen. Niet ideaal en commercieel niet interessant, maar beter dan niets. De sector kwam met een eigen veiligheidsprotocol om toch iets te kunnen doen.
Nu echter, mag dat ook niet meer tenzij de afstand van 1,5 meter tussen personen gegarandeerd kan worden. Omdat de manden die onder ballonnen hangen doorgaans klein zijn -de sector ziet zichzelf feitelijk als contactberoep- is dat in de praktijk vrijwel onhaalbaar.
Doodvonnis
Een uitzondering wordt gemaakt voor mensen uit hetzelfde huishouden als dat van de piloot: die mogen wel mee. Leuk, vindt de Apeldoornse ballonvaarder Bouke Zonneveld, maar daar verdien je niks mee.
Zonneveld is parttime ballonvaarder; hij vindt de nieuwe regels -die vandaag zijn ingegaan- een doodvonnis voor de sector. ,,We hadden verwacht per 1 juli weer te kunnen beginnen. Maar eigenlijk mogen we nu helemaal geen passagiers meer meenemen. Er zijn bedrijven die nu echt kapotgaan.’’
Niet uit te leggen
Jan van Manen van het gelijknamige ballonvaartcentrum in Barneveld: ,,Dit slaat nergens op en is niet uit te leggen. Je mag niet in de buitenlucht in een mandje -al dan niet met mondkap- maar wel met negen man in een busje.
Woensdagavond was ik blij na die persconferentie van Rutte, donderdagavond was dat weer helemaal weg. En mijn collega's in Duitsland en Spanje vliegen gewoon weer, wij niet.’’ Van Manen zegt niet voor faillissement te vrezen maar baalt wel stevig. Hij heeft nog wat hoop dat het ministerie tot inkeer komt.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat was vrijdagochtend niet bereikbaar voor een toelichting op het besluit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
4
Directeuren van groot vakantieparkenconcern vervolgd voor verkrachten babysitter
LUNTEREN - Twee directeuren uit Ede en Apeldoorn van een groot Nederlands vakantieparkenconcern uit Lunteren worden vervolgd wegens een gezamenlijke verkrachting van hun babysitter. Dat zou in 2019 zijn gebeurd in Beausoleil, bij Monte Carlo. -
Handen op elkaar Voice-optreden Veenendaler Lucas van Roekel: 'Het was heel, heel, heel, heel, heel, heel erg goed’
VEENENDAAL - ‘Heel erg goed’ en ‘supermooi’: de coaches in The Voice of Holland staken de loftrompet over het optreden van Veenendaler Lucas van Roekel. Tijdens de uitzending vrijdagavond bleek dat hij bij alle vier de coaches de handen op elkaar kreeg. -
PREMIUM1
Druk in jeugdpsychiatrie wordt steeds groter: ‘We hebben onvoldoende capaciteit’
-
PREMIUM3
Hellup! Veenendaal is vol
-
Schaapjes tellen. Heel veel schaapjes tellen
Schaapherder Lianne van den Brandhof (rode jas) en Hilda Blanke, secretaris Vereniging Stamboek Het Veluws Heideschaap, controleren de gezondheid van pasgeboren lammetjes in de kooi op de Ginkelse Heide in Ede.
-
PREMIUM
Veenendaler krijgt celstraf en hulp voor vernieling kerk en moskee
VEENENDAAL - Een 26-jarige man uit Veenendaal is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 2 maanden cel waarvan 1 maand voorwaardelijk. De man pleegde twee jaar geleden in zijn woonplaats 12 strafbare feiten in zes dagen tijd, waaronder vernieling van een kerk en een moskee en mishandeling van agenten. -
Jonge wisent verhuist van Harskamp naar het noorden van Denemarken
HARSKAMP - Een van de wisenten uit een natuurgebied bij Harskamp verhuist naar Denemarken. Het gaat om een jonge stier. ,,Hij is bijna 3’’, zegt Judith Slagt van ARK Natuurontwikkeling, de beheerder van de kudde. ,,Hij is er klaar voor.’’ -
CORONAKAART | Opvallend: grote gemeenten in regio kleuren steeds ‘roder’, maar dat geldt niet voor Ede
EDE - Waar grote regionale gemeenten als Arnhem, Nijmegen, Veenendaal en Tiel de laatste weken stap voor stap roder kleuren, gebeurt in Ede juist het omgekeerde. Waar de gemeente een maand geleden 219 coronabesmettingen in een week telde, zijn dat er nu 134.
In samenwerking met indebuurt Ede