Tussen een lading kip werd ruim 65 kilo coke aangetroffen.
Volledig scherm
Tussen een lading kip werd ruim 65 kilo coke aangetroffen. © ANP/fotobewerking

Bennekommer wil 65 kilo coke tussen kippenpoten verstoppen en krijgt 5 jaar cel

BENNEKOM/ ZUTPHEN - Een 41-jarige man uit Bennekom is door de rechtbank van Zutphen veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar. Dat omdat hij meehielp met het vervoeren van ongeveer 65 kilo cocaïne in een lading kip. Een criminele organisatie benaderde de man die in de problemen zat vanwege zakelijke schulden, een eerdere veroordeling voor drugs en een ontnemingsvordering.

De organisatie maakte in 2016 plannen met de Bennekommer en een vleeshandelaar om de flinke partij coke naar de andere kant van de Noordzee te verschepen. Vlak voordat het transport plaatsvond, overleed de vleeshandelaar. Daardoor kwam de Bennekommer er alleen voor te staan.

Hij nam de ruim 65 kilo cocaïne aan van de criminele organisatie en verstopte die in een pallet met bevroren kippenpoten. Hij zorgde ervoor dat de pallet naar een vrieshuis werd gebracht. Vanaf daar zou die per vrachtwagen en boot naar Engeland gaan. 

In ruil voor zijn inzet zou de man een flinke beloning krijgen. Door een oplettende medewerker van het vrieshuis viel het criminele plan in het water.

Gezondheidsrisico's

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een celstraf van vijf jaar voor de man uit Bennekom. De rechtbank gaat daarin mee, omdat die vindt dat hij heeft bijgedragen aan het in stand houden van de (internationale) handel in drugs en daar zelf deel van heeft uitgemaakt.

'Daarbij komt dat de aangetroffen hoeveelheid cocaïne zo groot is dat deze partij bestemd moet zijn geweest voor verdere verspreiding en handel. Het is zo dat verspreiding van en handel in verdovende middelen gepaard gaat met vele andere vormen van criminaliteit. De man handelde alleen uit eigen financieel gewin, kennelijk zonder zich te bekommeren om de gezondheidsrisico’s voor anderen', stelt de rechtbank.

Ook speelde mee dat de man al een strafblad had. Hij is eerder veroordeeld voor een drugsdelict en zat daarvoor een behoorlijke gevangenisstraf uit. Die had een waarschuwing moeten zijn voor de man, vindt de rechtbank. In plaats van dat hij zijn leven beterde, verrichtte hij de voorbereidingen voor het transport van de 65 kilo coke tijdens of vlak na het einde van zijn proeftijd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei