Volledig scherm
De hoek Stationsstraat - Gerdesstraat in Wageningen © DG/Eric Wijnacker

Bewoners die wonen op vervuilde grond in Wageningen ingelicht door gemeente

WAGENINGEN - Alle bewoners van panden in Wageningen waar sprake is van bodemverontreiniging hebben deze week een brief ontvangen van de gemeente. In die brief wordt gewezen op de aard van de verontreinigingen en de manier hoe daar mee om gegaan moet worden. 

Dat varieert van het advies geen groenten uit de moestuin te eten tot het advies bestrating intact te laten.

,,We hebben een les getrokken uit de gang van zaken rond de bodemverontreiniging in de Veerstraat’’, zegt wethouder Dennis Gudden. In de Veerstraat was al 20 jaar geleden bekend dat er sprake was van verontreiniging in de bodem, maar mensen die er later zijn komen wonen zijn daar niet altijd van op de hoogte gebracht. Dat moet voortaan anders. 

Zekere

De brief is verstuurd naar mensen die wonen op plekken die door de provincie eerder al aangemerkt zijn als plaatsen waar de bodem verontreinigd is. Echter nergens in die mate dat er een acuut gevaar voor de volksgezondheid is. Gudden: ,,Wij kiezen voor het zekere van het onzekere en sturen dus iedereen een brief met specifieke informatie. Iedereen die er mee te maken heeft is nu geïnformeerd.’’ Het gaat om panden in de Stationsstraat, Gerdesstraat, Rouwenhofstraat, Hof van Gelderland, Mennonietenweg (bij Meubeltopper) en Bevrijdingsstraat (het oude Finas-pand).

Geruchten

Volledig scherm
Dennis Gudden © Foto D66 Wageningen

De recente onrust in de Veerstraat is aanleiding voor de brief. Gudden: ,,We willen indianenverhalen voorkomen. Zo staan er nu hekken rond panden op de hoek Stationsstraat en Gerdesstraat. Gelijk hoor je geruchten in de stad. Er zit een verontreiniging in de grond, maar dat weten we al lang. Die hekken staan er nu omdat de goten van het dak vervangen worden.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei