Volledig scherm
Aan de zuidkant van station Ede-Wageningen wordt een kantoorpand omgebouwd tot woonappartementen. © Herman Stšver

Bewoners Ede verrast over woningverhuur voormalig kantoorpand

EDE - Bewoners van de Oude Bennekomseweg in Ede zien vol verbazing hoe woningen in een omgebouwd kantoorpand in hun straat al worden aangeboden op de website huiswaarts.nu terwijl er nog een rechtszaak loopt tegen de vergunning voor de appartementen.

De bewoners maakten zich druk over onder andere de parkeeroverlast die zou kunnen ontstaan door de appartementen bij station Ede-Wageningen. De gemeente hanteert een lagere parkeernorm dan normaliter in een woonwijk en dat betekent dat er minder parkeerplaatsen bij het appartement verplicht zijn. Volgens bewoners is er zelfs volgens die norm te weinig plek. En dus vrezen de omwonenden dat zij voor hun deur daar last van krijgen.

In eerste instantie kregen de bewoners gedeeltelijk gelijk van de commissie van bezwaar en beroep. Het college legde het advies naast zich neer en dus stapten de bewoners naar de rechter. Die heeft nog geen uitspraak gedaan in hoger beroep, vertelt Dirk Eeken namens een groep bewoners. De bewoners vragen zich vooral af wat er gebeurt als zij straks gelijk krijgen bij de Raad van State ,,Gaat men de huurders er weer uitzetten?''

Quote

Uiteinde­lijk zullen de huurders de dupe zijn, als alles terugge­draaid dient te worden

Dirk Eeken

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de ontwikkelaar gerechtigd is te bouwen en te verhuren omdat hij op dit moment daarvoor alle vergunningen heeft. Het risico dat de rechter er straks toch een streep doorzet, is voor de ontwikkelaar.

Eeken had dit antwoord verwacht, zegt hij. ,,Uiteindelijk zullen de huurders de dupe zijn, als alles teruggedraaid dient te worden. Dat vinden wij als bewoners een vreemde gang van zaken. Het gaat ons er niet om dat er niet gewoond mag worden in deze kantoorpanden. Het gaat er wel om dat er meer appartementen worden toegestaan dan de parkeernorm en de veiligheidsnormen toestaan. Als er een keer brand uitbreekt en er kan niet geëvacueerd worden, dan ontstaat een heel vervelend scenario. De burgemeester is verantwoordelijk voor de veiligheid van inwoners en zou deze situatie niet moeten willen. De gemeente neemt een bewust risico."

De bewoners proberen nu contact te krijgen met de gemeente om helderheid te krijgen over de kwestie. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei