Volledig scherm
© Herman Stöver

Bewoners en gemeente zijn het nu eens: Rust lijkt weergekeerd bij groot Batelaar

LUNTEREN - Voor het eerst zijn omwonenden en de gemeente het er over eens hoe de sfeer is rondom opvangcentrum Domus+ Batelaar in Lunteren. De rust in de buurt lijkt weergekeerd. 

 ,,Het is op dit moment relatief rustig”, schetst omwonende Adriaan Koppens de situatie rondom opvangcentrum Domus+ Batelaar in Lunteren.  Afgelopen jaar was het regelmatig hommeles tussen buurt en opvangcentrum. In mei vorig jaar liep dit zo uit de hand dat boze omwonenden een grote berg puin voor de deur van het centrum stortten.  De gemeente Ede en het Leger des Heils delen de mening van Koppens. Er hebben zich geen grote incidenten meer voorgedaan in het buitengebied waar het opvangcentrum ligt.

Dak- en thuislozen

De Batelaar is een opvangcentrum van het Leger des Heils voor dak- en thuislozen met een licht verstandelijke beperking. De meeste bewoners zijn verslaafd aan alcohol en/of drugs.  Eind november lieten de omwonenden nog weten veel last te hebben van dealers, openbare dronkenschap en levensgevaarlijke situaties op de plattelandswegen. Bewoners van het opvangcentrum liepen en fietsten in het donker zonder licht.

Sinds eind december heeft de Domus+ strenger gestuurd op verlichting van haar bewoners en dat lijkt zijn vruchten nu af te werpen, valt te lezen in een interne brief van de gemeente Ede. Een woordvoerder van het Leger des Heils beaamt dit. ,,We hebben deze winter de fietsen van de bewoners voorzien van reflecterende verf en checken voortdurend op werkende verlichting.”

Herstel

Het Leger des Heils ziet dat bewoners, naarmate ze langer in de Domus+ verblijven, tot rust komen. ,,Herstel van hun leven wordt dan zichtbaar”, zegt de woordvoerder. ,,Door rust en begeleiding raken de bewoners naar verloop van tijd gewend aan de omgeving en de buurt ook aan hen.”

Andere oplossingen die wellicht hebben bijgedragen aan de rust zijn de inzet van beveiligers, een busdienst waardoor bewoners van de Batelaar zich niet lopend of fietsend hoeven te verplaatsen en een weekoverleg tussen betrokken partijen.

In januari leverde onderzoeksbureau BMC, in opdracht van de gemeente, een tussenrapportage waarin zij enkele oplossingen voorstelde voor de korte en lange termijn. Op basis van deze rapportage is een mediator met bewoners en Leger des Heils in gesprek gegaan om samen te komen tot een pakket maatregelen.

Voorlopige rust

Koppens meldt dat de omwonenden hun input hebben kunnen geven aan het onderzoeksbureau. ,,Op dit moment zijn wij in afwachting van de definitieve versie”, zegt Koppens. ,,Maar we zijn blij met deze ‘voorlopige’ rust.’’ Die is in het verleden, volgens de omwonende, wel cyclisch gebleken. ,,Wij willen dan ook graag zien dat er borging komt voor de afspraken die we gaan maken.’’

Buurtbewoner Mark Veldhuizen reageert cynischer. ,,Ik hoor om me heen ook dat mensen zeggen dat de overlast minder is geworden. Zelf ervaar ik dat nog niet zo, maar ik woon dan ook aan de rand van het onrustige gebied.” Veldhuizen zegt dat je de Batelaar kunt vergelijken met een spons. ,,Als je ertegen duwt verandert er wat en als je stopt met kracht zetten, springen ze zo weer terug in de oude stand.’’ Veldhuizen moet het allemaal nog zien.

De gemeente laat weten dat het streven is om voor de zomer te komen tot een pakket met afspraken die door alle partijen ondersteund wordt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei