Volledig scherm
De aula van de Universiteit (links.) © Photographer: Tamara Reijers

Bezoekers niet snel genoeg uit Aula, concertreeks moet weg

WAGENINGEN - Na ruim tachtig jaar komt er een einde aan de klassieke concerten in de Aula van de Wageningen universiteit. Het oudere publiek zou in het pand niet snel genoeg naar de nooduitgang kunnen komen. 

De Stichting voor Kamermuziek Wageningen mag om veiligheidsredenen vanaf volgend jaar geen concerten meer organiseren in de Aula van de WUR. Het gebouw is al vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw de thuisbasis voor de drukbezochte klassieke concerten van de stichting. 

,,De zaal zou binnen drie en een halve minuut ontruimd moeten kunnen worden. Dat zou bij onze concerten problemen opleveren, omdat daar meer dan 300 mensen in de zaal zitten van vaak hoge leeftijd. We mogen dit seizoen, dat tot en met april duurt, nog afmaken en dan is het afgelopen. Dat was de boodschap van de WUR en die kwam heel hard aan’’, aldus voorzitter Martien Cohen Stuart. Een nieuwe locatie is nog niet gevonden. 

Campus

In de toekomst is het Dialogue Center op de campus, dat naar verwachting in 2019 zijn deuren opent, misschien een optie. ,,Daarin komt een zaal met plaats voor zo'n 300 mensen. Qua omvang past dat mooi. Er is toegezegd dat gekeken wordt of de zaal akoestisch geschikt kan worden gemaakt voor kamermuziek. Of daar geld voor op tafel komt, moeten we afwachten’’, aldus Cohen Stuart.

Een zaal met goede akoestiek is volgens de voorzitter cruciaal voor de kamermuziekconcerten. ,,Binnenkort willen we hier met de wethouder van cultuur over praten. Het grote probleem is dat de akoestiek het op de meeste plekken niet haalt bij die van de Aula. Een jaar overbruggen lukt misschien wel, maar als we niet op termijn een goede zaal hebben, lopen we het risico dat mensen naar concerten in Ede of Rhenen gaan. Zodra de achterban het voor gezien houdt, kunnen we ermee stoppen’’, vreest de voorzitter van de 98 jaar oude club. 

Verouderd

Een woordvoerder van de universiteit bevestigt dat de Stichting voor Kamermuziek Wageningen wegens de veiligheidsnormen haar activiteiten in de Aula moet staken. ,,Het is een verouderd gebouw. De universiteit houdt er ook geen grote bijeenkomsten meer. Zo vindt de opening van het academisch jaar tegenwoordig op de campus plaats’’, zegt hij.

Waar de Stichting voor Kamermuziek dan naartoe moet? De woordvoerder:  ,,We hebben de Junushoff in Wageningen, in Ede is Cultura en het Akoesticum dat helemaal op klassieke muziek is ingericht. Je kunt ook groter in de regio denken.’’

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei