Volledig scherm
De Muur van Mussert. © ANP

Binnen half jaar duidelijkheid over Muur van Mussert

LUNTEREN - Binnen 26 weken geeft de gemeente Ede uitsluitsel of de Muur van Mussert op recreatieterrein De Goudsberg in Lunteren de gemeentelijke monumentenstatus krijgt. Dat zegt wethouder Johan Weijland. 

Vijf monumentenorganisaties (Cuypersgenootschap, Erfgoedvereniging Bond Heemschut, Oud Ede, Oud Lunteren en Erfgoed Ede) hebben onlangs om deze bescherming voor de Muur gevraagd. ,,Wettelijk hebben we maximaal 26 weken om te reageren", verklaart Weijland. ,,Maar ik hoop dat we op kortere termijn met een besluit komen." 

Quote

Wettelijk hebben we maximaal 26 weken om te reageren, maar ik hoop dat we op kortere termijn met een besluit komen

Wethouder Johan Weijland

Aan de andere kant wijst hij er op dat Ede wel de gelegenheid neemt om de aanvraag serieus te behandelen. De wethouder voegt er aan toe dat de eigenaar van het terrein tijdens het onderzoek naar de gemeentelijke monumentenstatus 'even' niet mag slopen. Weijland verzekert dat die termijn van 26 weken er niet is om het rijk in die tijd de gelegenheid te geven de rijksmonumentenstatus te verlenen. ,,Het is puur toeval dat die twee zaken nu samenvallen."

Nederlands gebeuren

De wethouder blijft overigens bij zijn eerdere standpunt dat hij vindt dat de monumentenstatus een zaak is van het rijk en niet van de gemeente. ,,Het hele verhaal van de Muur van Mussert en de NSB is duidelijk een Nederlands gebeuren en geen Edes iets. Dat wil overigens niet zeggen dat wij de aanvraag van die vijf organisaties niet serieus nemen. Integendeel." Aan de andere kant wil Weijland de eigenaar niet dwars zitten. ,,Dat vind ik moreel niet verantwoord."

Als alle procedures rond de monumentenstatus zijn doorlopen en er geen monumentale bescherming komt, dan mag eigenaar Roderick Zoon gaan slopen. ,,Hij heeft keurig een sloopmelding ingediend en ook is er een onderzoek naar asbest uitgevoerd. Dat zit overigens niet in de Muur. Hij moet alleen nog toestemming van de provincie hebben voor wat betreft de ecologie. Of er bijvoorbeeld vleermuizen zitten. Maar zo'n onderzoek is vorig jaar ook al gedaan, toen De Goudsberg in beeld was als asielzoekerscentrum. Het is alleen de vraag of dat onderzoek actueel genoeg is."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei