Volledig scherm
De buurt langs de Churchillweg is een van de wijken die straks welstandsvrij wordt in Wageningen. © Herman Stöver

Blijft Wageningen straks wel zo mooi?

WAGENINGEN - Blijft Wageningen wel de mooie stad die het nu is, vraagt GroenLinks-raadslid Wim Haver zich bezorgd af. Hij vreest dat het loslaten van de welstandstoets in grote delen van de gemeente de schoonheid van de stad gaat aantasten.

Hij wil dat in in alle vooroorlogse wijken van Wageningen een welstandstoets blijft bestaan. 

Op verzoek van de gemeenteraad heeft het Wageningse college een voorstel gemaakt om burgers in het het overgrote deel van de gemeente meer vrijheid te geven bij aan- of verbouwing aan de achterzijde van woningen. Dat scheelt de burger ook kosten.

CDA-raadslid Martijn Weenink hekelde het standpunt van GroenLinks: ,,Op veel andere fronten, zoals met het experiment met de bijstand, vindt GroenLinks dat we uit moeten gaan van vertrouwen in de burger. En dan op dit vlak opeens niet?’’

Monumenten

Het college had oorspronkelijk een welstandsnota opgesteld waarin bepaald was dat er alleen een stringente welstandstoets blijft bestaan voor de binnenstad en de Generaal Foulkesweg en omgeving. En voor gemeente- en rijksmonumenten.

Normaal toezicht blijft van toepassing op een beperkte schil rond de binnenstad. Op verzoek van de gemeenteraad zijn daar inmiddels de Bevrijdingsstraat en Veerstraat aan toegevoegd. En wethouder Han ter Maat stemde gisteravond tijdens de politieke avond al in met de wens van de gemeenteraad om ook te laten kijken naar verbouwing van buurpanden naast monumenten, ook in de verder welstandsvrije wijken. 

Grenzen

Quote

Het geeft vooral meer vrijheid aan de achterzij­de van woningen

Han ter Maat, wethouder Wageningen

Welke beperkingen de inwoners van Wageningen opgelegd blijven krijgen qua welstandstoezicht moet nog blijken tijdens de raadsvergadering in maart. CU en SP vonden de grenzen tussen welstandsvrije wijken en wijken waar wel toezicht blijft wel wat willekeurig getrokken. Ter Maat zei dat ook in welstandsvrije wijken niet alles zomaar kan:  ,,Het geeft vooral meer vrijheid aan de achterzijde van woningen. Met dakkapellen en uitbouw bijvoorbeeld.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei