Pieter en Marry Huisman in hun winkel.
Volledig scherm
Pieter en Marry Huisman in hun winkel. © Herman Stöver

Boekhandel De Bron in Ede sluit na 41 jaar de deuren

EDE - Pieter (69) en Marry Huisman (65), eigenaren van boekwinkel De Bron in Ede, gaan met pensioen. Na 41 jaar komt 23 december een einde aan de verkoop van boeken met een christelijke signatuur aan de Maanderweg.

Marry werkte haar hele leven tussen de boeken. Lange tijd bij de Koninklijke Boekverkopersbond in Bilthoven. Al langer was er de wens een eigen zaak te runnen. Toen de eigenaren van De Bron overnamekandidaten zochten, twijfelde ze geen moment. Pieter moest zich het vak nog eigen maken. ,,Ik ben opgeleid als elektriciën en ging opeens werken in een ander soort 'verlichting'.''

Overbrengen

De zaak is gespecialiseerd in Bijbels, liedboeken, theologie, boeken van christelijke aard en muziek. Zo'n zaak leiden, is volgens Marry nogal afwijkend van werken in een gewone boekwinkel: de drijfveer verschilt. ,,Je moet iets willen overbrengen. Niet alleen is het publiek anders, de gesprekken gaan ook net een stukje dieper." Pieter vult aan dat je ook de mensen en het geloof moet begrijpen. ,,Als atheïst kun je hier niet achter de toonbank staan."

De Bron kent dezelfde rubrieken als een gewone boekwinkel, maar dan van christelijke leest.

Aanbod

Het aanbod is in de loop der jaren diverser geworden. Waren er in de begintijd vooral streekromans te krijgen, de schrijvers van nu zijn van een ander niveau. ,,Dan denk ik aan bekende christelijke schrijvers als Els Florijn, Irma Joubert en Corien Oranje", zegt Marry.

Tot hun spijt is het de Huismans niet gelukt een opvolger te vinden. ,,We werken zes dagen in de week, met een weekje vakantie per jaar. Het is goed geweest, tijd voor andere dingen", verklaart Marry het besluit te stoppen. Dat het iets te maken heeft met de komst van christelijke boekwinkel Hardeman, verderop in de straat, verwijst ze naar het land der fabelen. ,,Hardeman zit er pas een paar maanden. Wij hebben dit besluit anderhalf jaar geleden al genomen."

Afscheid

Afscheid nemen van de vaste klanten valt het echtpaar zwaar. ,,Het doet zeer deze lieve mensen achter ons te laten." Een van die bijzondere klanten was wijlen dominee Van Asselt. ,,Psalmen ontroerden hem. Op een dag stond hij bij de toonbank en begon hij psalm 22 te zingen. Over Jezus die verlaten wordt door God. Het was zo ontroerend om te zien en horen", vertelt Pieter. 

In de winkel leerde hij dat het vak 'meer is dan alleen boeken verkopen'. ,,We praten hier met mensen over wat ze uit een verhaal halen en hoe ze dat een plek geven in hun eigen leven.'' 

Bijzondere ontmoetingen waren er ook. Zoals met Anja de Sonnaville, een Edese schrijfster die in 2014 overleed aan de ziekte ALS. ,,Zo'n bijzonder mooi mens." In De Bron presenteerde ze haar eerste boek. ,, Voor een tweede presentatie huurden we een ruimte in Cultura, maar er kwamen zo veel mensen dat we op last van de brandweer uit moesten wijken naar het Atrium."


Hun top vijf van boeken

1. De uitnodiging van W. Paul Young. ,,Het verhaal is zo fantastisch. Ik heb alles afgezegd, ik wilde dit boek per se uitlezen”, zegt Pieter. ,,De vragen die aan de orde komen, had je zelf ook willen stellen. God bakt in het boek een cake. Een heel aards tafereel. Het leidde tot discussie.’’

2. Niemand is zo als jij van Max Lucado. Marry: ,,Dit boek gaat erover dat iedereen bijzonder is voor God, zonder voorwaarden.”

3. Moderne wetenschap in de bijbel van Ben Hobrink. Bioloog Ben Hobrink laat onomstotelijk zien dat de Bijbel kennis bevat die de wetenschap duizenden jaren vooruit is. ,,Dat boek is nog steeds actueel”, weet Pieter.

4. Dicht bij Jezus van Sarah Young.

5. Thuiskomst van Randy Alcorn. ,,Het boek gaat over de christenvervolging in China. Het was het eerste christelijke boek dat ik las. Ik heb zitten huilen in de trein”, herinnert Marry zich.

En dan was er nog die Amerikaanse zanger die optrad in de winkel. ,,Een vroeger bekende rockzanger, die de omslag naar het geloof had gemaakt en zijn repertoire had aangepast. Onze winkel stond vol met oude fans, die van niets wisten", herinnert Marry zich.

Deze evenementen droegen er onder andere aan bij dat de Huismans het hoofd boven water wisten te houden. ,,De zaak bleef zo in beeld bij het publiek."

Geur van inkt

De opheffingsverkoop is in volle gang. ,,Al drie weken nemen we afscheid en leggen we uit waarom we stoppen. Dat is emotioneel best zwaar", zegt Marry. Missen gaat ze ook de geur van papier en inkt, die haar tegemoetkomt, zodra ze 's morgens de deur opent.

Wat gaan ze straks met al die vrije tijd doen?

,,Ken je dat nummer van Boudewijn de Groot? Als de rook om je hoofd is verdwenen. Eerst gaan we eens een tijdje niks doen. Ik denk dat ik daarna het werk in mijn moestuin wat intensiever oppak", aldus Pieter.

Marry: ,,En misschien help ik hem daar dan wel bij.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei