Volledig scherm
© AD

Bouw woonzorgcentrum Achterberg naar Raad van State

ACHTERBERG De bouw van woonzorgcentrum De Linde in Achterberg loopt weer vertraging op. Hoewel de gemeente in september het groene licht gaf, stappen twee tegenstanders naar de Raad van State. De verwachting is dat die pas in de zomer uitspraak gaat doen.

De plannen voor een zorgcentrum in het dorp Achterberg bij Rhenen spelen al jaren. Op een terrein aan de westkant van het dorp moet een laagbouwcomplex komen voor 24 dementerende ouderen. De gemeente werkt daarin samen met woningstichting Rhenam en zorgverlener Quarijn

Begin dit jaar hoopte wethouder Henk van den Berg dat in de zomer van 2018 het bouwproject klaar kon zijn. In september keurde de gemeenteraad het bestemmingsplan goed. Maar aanwonende Dick Prosman verzet zich samen met zijn buurman al jaren tegen het bouwplan. Hij gaat nu zowel naar de Raad van State om het  bestemmingsplan aan te vechten als naar de bestuursrechter om de omgevingsvergunning aan te vechten.

Dick Prosman in zijn tijd als wethouder van Werkendam
Volledig scherm
Dick Prosman in zijn tijd als wethouder van Werkendam © gratis

Wat zijn de belangrijkste bezwaren van Prosman, oud-wethouder van SGP-huize? ,,De betrokken partijen zeggen dat het woonzorgcentrum er komt voor inwoners van de gemeente Rhenen. Maar ik geloof daar niet in, ik denk dat mensen uit een wijde regio er naar toe komen." En dat moet je niet in een agrarische locatie in Achterberg willen hebben, aldus Prosman.

Achterberg heeft veel inwoners met een reformatorische achtergrond. Prosman verwacht niet dat die naar De Linde willen. ,,Demente mensen dien je zoveel mogelijk in een vertrouwde omgeving te houden. Mensen die bijvoorbeeld gewend zijn zonder televisie te leven, kun je niet zomaar in een seculier verzorgingshuis zetten waar de televisie de hele dag aanstaat."

De gemeente denkt daar anders over. Van den Berg baalt van de vertraging. ,,Hij (Porsman, red.) staat uiteraard in zijn recht, maar ik vraag me af of de gemeenschap hier mee gediend is. Het is echt schrijnend dat twee personen dit tegen kunnen houden. De argumenten zijn volgens mij flinterdun. En wat bereik je met dit uitstel.  Voor mensen is er geen plaats die ze nodig hebben en de bouwkosten stijgen flink."

,,De intentie is en blijft dat De Linde er is voor mensen uit Achterberg en Rhenen", aldus de woordvoerder van zorgleveraar Quarijn. ,,We komen niet in de problemen met wachtlijsten omdat we nog niet actief de boer op zijn gegaan. Al heeft zich al wel spontaan iemand aangemeld. We hebben op een markt gestaan in Achterberg en daar was genoeg interesse voor het project."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei