Brandalarm, maar je zit muurvast in een cel

VIDEOEDE - Brandalarm! Wat is er loos? In de meeste bedrijven levert een jengelend alarm vooral een hoop gezucht op. 'Het zal wel weer loos alarm zijn'. Wat als je vastzit in een cel en letterlijk geen kant op kan? 

Een auto staat in brand. Achter het stuur zit de verdwaasde bestuurder. Op de grond ligt iemand die heeft geprobeerd de brand te blussen, maar is daarbij zelf zwaargewond geraakt. 

Dit is één van de zeven oefeningen die het personeel van elf justitiële inrichtingen woendagmiddag in Ede krijgen voorgeschoteld. De bedrijfshulpverleners (BHV'ers)  van de gevangenissen, klinieken en huizen van bewaring gaan vandaag de strijd met elkaar aan: wie is het best in het oplossen van calamiteiten?

Wedstrijd

Een oefening in de vorm van een wedstrijd. De deelnemers komen uit het hele land: uit Ter Apel, Rotterdam, Heerhugowaard. Het is voor de derde jaar op rij dat de wedstrijd wordt gehouden. De plaats van de strijd is het bedrijf G4S aan de Galvanistraat. Het Edese bedrijf leidt alle BHV'ers op van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en traint ze.

Om de DJI-medewerkers goed te trainen, heeft G4S een cellengang nagebouwd. Ook andere bedrijfstakken kunnen in Ede terecht. In het grote pand op bedrijventerrein Frankeneng zijn onder meer een supermarkt, een ziekenhuis en een politiebureau nagebouwd.

Volledig scherm
Een BHV-oefening bij G4S in Ede. © DG/Harold Schuil
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei