Volledig scherm
De asfaltfabriek van Bruil is weg, de betonfabriek wil uitbreiden in de Wageningse haven © Do Visser

Bruil wil groeien in Rijnhaven Wageningen

WAGENINGEN - Bruil wil haar betoncentrale en puinbreker in de Wageningse Rijnhaven uitbreiden. Het bedrijf heeft de gemeente in februari juridisch 'in gebreke gesteld', omdat er nog geen besluit is genomen over een aanvraag om te mogen uitbreiden.

Aan de ingebrekestelling is een dwangsom verbonden, die tot maximaal 1.260 euro zou kunnen oplopen. Het bedrijf sluit niet uit naar de rechtbank te stappen. Wethouder Han ter Maat denkt dat het niet zo'n vaart zal lopen: ,,Ik heb Bruil al uitgelegd dat we pas heel recent van de provincie een concept-verklaring van geen bedenkingen hebben ontvangen. De definitieve verklaring is er nog niet, dus we kunnen nog geen omgevingsvergunning afgeven. We zijn absoluut on speaking terms met elkaar, Bruil wil nu gewoon snel duidelijkheid. We hadden overigens recent een afspraak met Bruil staan, maar zij waren op het laatste moment verhinderd.''

Asfalt

Bruil is gevestigd aan de zuidzijde van de haven. Het bedrijf heeft op verzoek van provincie en gemeente, die er samen ongeveer 9 miljoen euro voor hebben betaald, in 2009 de asfaltproductie in Wageningen gestaakt. Daarbij is afgesproken dat eventuele uitbreiding van de betonfabriek niet mag betekenen dat de oude hinder van de asfaltfabriek daarmee weer terugkeert. De gemeente Wageningen heeft daar echter 'ernstige twijfels'  over. Bruil wil nu wel de capaciteit van de betonproductie en puinbreker verdubbelen. En heeft daar dus al in 2012 een vergunning voor aangevraagd, waarvoor de provincie nu recent in concept, dus voorlopig, mee heeft ingestemd.

Ter Maat:  ,,We zijn al geruime tijd met Bruil in gesprek over verplaatsing van de betoncentrale naar de andere kant van de haven, bij 't Stek. Het bedrijf wil daar best over nadenken, maar wil eerst de vergunning hebben. Wij zouden liever zien dat we eerst overeenstemming hebben over de verplaatsing.''

Omwonenden

Quote

Wij maken ons hard voor verplaat­sing Bruil naar andere kant haven

Han ter Maat, wethouder Wageningen

Ook omwonenden, die eerst blij waren met de verplaatsing van de asfaltfabriek, maken zich al jaren zorgen over de uitbreidingsplannen van de betonfabriek van Bruil. Ze vrezen dat er daardoor nog veel meer vrachtwagens op een neer gaan rijden en meer nachthinder. Ter Maat: ,,Dat is een van de redenen waarom wij ons hard maken voor verhuizing van Bruil richting 't Stek. Ik snap dat ze graag in de haven willen blijven, dat is gezien de mogelijkheid van transport over water ook in milieu-opzicht positief.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Dit pluimveebedrijf in Lunteren kwam de fipronylcrisis te boven, en krijgt nu complimenten van minister Schouten
  PREMIUM
  VIDEO

  Dit pluimveebe­drijf in Lunteren kwam de fipronyl­cri­sis te boven, en krijgt nu complimen­ten van minister Schouten

  LUNTEREN - Vol overtuiging begonnen Jantine en Martijn van Veldhuizen tien jaar geleden een biologische pluimveehouderij aan de Vitterweg in Lunteren, in de boerderij van zijn grootouders. Dat ging jaren goed, tot in 2017 de fipronylcrisis ook hun bedrijf teisterde. Alle kippen werden geruimd, de kosten waren voor hen. Minister Carola Schouten bezocht maandagmiddag toevallig juist hun bedrijf tijdens haar bezoek aan Food Valley. En loofde hun doorzettingsvermogen.
 2. ‘Dus u moest in de oorlog uw hondje achterlaten?’ Scholieren horen wat oorlog deed met Wageningers
  PREMIUM
  VIDEO

  ‘Dus u moest in de oorlog uw hondje achterla­ten?’ Scholieren horen wat oorlog deed met Wagenin­gers

  WAGENINGEN - Wat is oorlog? ,,Oorlog is vreselijk’’, zei de 10-jarige Teun Spierenburg. ,,Dat heb je heel mooi en juist gezegd‘’, zei Mia S. Wigman. De 88-jarige Wageningse kwam op de G.J. van den Brinkschool vertellen over haar ervaringen, als 10-jarige, toen de oorlog begon in Wageningen. De aftrap van het schoolproject Oorlog in mijn buurt raakte de scholieren van de groepen 7 en 8. ‘Dat was bij ons’ was meer dan eens een uitroep van de kinderen. De oorlog kwam opeens heel dichtbij in de klas.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei