Volledig scherm
Studentencomplex in Wageningen © DG

Buitenlandse studenten mogelijk tijdje met z'n tweeën op één kamer

WAGENINGEN - De oplevering van het nieuwe studentencomplex op Kortenoord in Wageningen heeft vertraging opgelopen. Gevolg: kamertekort bij het begin van het studiejaar.

Het zou nu bijna klaar moeten zijn, maar het duurt nog ongeveer tot december voordat de 312 kamers van het nieuwe studentencomplex op de kop van Kortenoord worden opgeleverd. Dat zorgt voor de komende maanden voor een kamertekort in Wageningen. 

Buitenlandse studenten de dupe

Zoals het er nu naar uitziet worden vooral buitenlandse studenten hiervan de dupe. Zij hebben een garantie op een kamer als ze naar Wageningen komen, maar door de genoemde vertraging kan studentenhuisvester Idealis dit niet waarmaken.

Daarom heeft Idealis een ongebruikelijke vraag gesteld aan de buitenlandse studenten, zo meldt universiteitsblad Resource. Of deze studenten het erg vinden om tot 1 december met zijn tweeën een kamer willen delen. Omdat het in veel landen normaal is dat studenten met meerdere personen in een kamer wonen, verwacht de corporatie dat een aantal internationale studenten hier wel interesse in heeft.

Noodoplossing

Quote

Idealis doet echt zijn best om voldoende te bouwen, maar er zijn altijd weer allerlei bezwaren tegen de komst van nieuwe complexen

Nick Ligthart, Voorzitter Student Alliance Wageningen

Nick Ligthart, voorzitter van de vakbond Student Alliance Wageningen, vindt het op voorhand geen goed plan. ,,Het is wel heel erg een noodoplossing. Ik heb zelf een kamer van 14 vierkante meter’’, zegt Ligthart. ,,Stel dat je daar met twee personen moest wonen. Dan zit je wel heel erg op elkaars lip. En twee weken is dat misschien nog prima te doen, maar drie maanden lijkt me toch echt onmogelijk. Als de een naar bed wil, wil de ander studeren. Je hebt toch vaak verschillende ritmes.’’

Ligthart heeft niet direct een idee hoe Wageningen de kamernood kan oplossen. ,,Misschien dat leegstaande gebouwen in Ede en Wageningen kunnen worden verbouwd tot studentenkamers. Maar het wordt natuurlijk wel heel lastig om dat snel te regelen.’’

Idealis doet zijn best

,,Idealis verwijten we niets’’, zegt Ligthart. ,,Idealis doet echt zijn best om voldoende te bouwen, maar er zijn altijd weer allerlei bezwaren tegen de komst van nieuwe complexen. Kijk maar bijvoorbeeld bij Kirpestein naast de Albert Heijn. Daar zijn ze nog steeds bezig, terwijl er lang gebouwd had kunnen worden.’’ Vandaag dient overigens de zaak van Wageningen Monumentaal tegen de komst van het studentencomplex op Kirpestein bij de Raad van State.

Ook de 5 procentregel die de gemeente Wageningen onlangs instelde (een op de twintig huizen mag studentenhuis zijn) noemt Ligthart ook lastig. ,,Die draagt ook bij aan het kamertekort, met als gevolg dat buitenlandse studenten met zijn tweeën op een kamer moeten en Nederlandse studenten vaak lang moeten reizen.’’ 

Volledig scherm
Studentencomplex op kop van Kortenoord wordt pas in december opgeleverd. © Sven Menschel
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei