Burgemeester Kolff naar Dordt: 'Mooie tijd gehad in Veenendaal'

UPDATEVEENENDAAL - Burgemeester Wouter Kolff verruilt Veenendaal voor Dordrecht. Hij is dinsdag voorgedragen door de gemeenteraad van de Zuid-Hollandse stad. De 40-jarige Kolff, die volgens de huidige planning op woensdag 13 september als burgemeester wordt geïnstalleerd in Dordrecht, is sinds november 2012 burgervader van Veenendaal.

Kolff was al sinds maart 'in gesprek' met Dordrecht. ,,Het is een geweldig mooie stad, de oudste stad van Holland met een prachtige geschiedenis’’, aldus de burgemeester. ,,En in de regio waar ik ben opgegroeid.’’ 

Kolff is afkomstig uit Rotterdam waar hij op het gymnasium zat voordat hij rechten ging studeren aan de universiteit van Utrecht. ,,Ik ben met Mariëlle (zijn verloofde Mariëlle Mellink, tot september 2016 VVD-raadslid in Leusden, red.) in Dordrecht wezen kijken om ons te oriënteren. Er is een fase in je leven waarin je gaat nadenken wat je volgende stap wordt. Dordrecht is een mooie kans. Het is een stad die twee keer zo groot is als Veenendaal. Maar ik wil niet voor mijn beurt spreken, ik wil me er eerst goed in verdiepen.’’

Voor het zover is, moet de koning de aanbeveling nog goedkeuren. Dat is een formaliteit. Veenendaal krijgt waarschijnlijk een waarnemend burgemeester omdat Kolff relatief snel vertrekt.

Logisch

Kolff is met zijn 40 jaar nog een jonge burgemeester die er nooit een geheim van heeft gemaakt ambities te hebben. Dordrecht is dan ook een logische vervolgstap. Kolff was eerder voorzitter van de VVD in Utrecht en wethouder en loco-burgemeester in Nieuwegein voordat Veenendaal in 2012 zijn eerste burgemeesterspost werd.

Hij spreekt wel van een lastig besluit. ,,Want ik heb in Veenendaal een mooie tijd gehad. Veel meegemaakt. Met veel plezier kijk ik op die periode terug. Maar ik blijf nog even, ik wil het tot en met 12 september goed afmaken.’’ Met het vertrek van Kolff raakt de Gelderse Vallei zijn tweede burgemeester in korte tijd kwijt. Cees van der Knaap neemt per 1 september afscheid als burgemeester van Ede. René Verhulst is zijn opvolger. Kolff: ,,We krijgen een heel andere dynamiek in Food Valley. Dat is misschien ook wel eens goed.’’

Volledig scherm
Wouter Kolff. © Herman Stover

Felicitaties

Ondertussen stromen de felicitaties voor Kolff al binnen via social media. 

 1. Dit pluimveebedrijf in Lunteren kwam de fipronylcrisis te boven, en krijgt nu complimenten van minister Schouten
  PREMIUM
  VIDEO

  Dit pluimveebe­drijf in Lunteren kwam de fipronyl­cri­sis te boven, en krijgt nu complimen­ten van minister Schouten

  LUNTEREN - Vol overtuiging begonnen Jantine en Martijn van Veldhuizen tien jaar geleden een biologische pluimveehouderij aan de Vitterweg in Lunteren, in de boerderij van zijn grootouders. Dat ging jaren goed, tot in 2017 de fipronylcrisis ook hun bedrijf teisterde. Alle kippen werden geruimd, de kosten waren voor hen. Minister Carola Schouten bezocht maandagmiddag toevallig juist hun bedrijf tijdens haar bezoek aan Food Valley. En loofde hun doorzettingsvermogen.
 2. ‘Dus u moest in de oorlog uw hondje achterlaten?’ Scholieren horen wat oorlog deed met Wageningers
  PREMIUM
  VIDEO

  ‘Dus u moest in de oorlog uw hondje achterla­ten?’ Scholieren horen wat oorlog deed met Wagenin­gers

  WAGENINGEN - Wat is oorlog? ,,Oorlog is vreselijk’’, zei de 10-jarige Teun Spierenburg. ,,Dat heb je heel mooi en juist gezegd‘’, zei Mia S. Wigman. De 88-jarige Wageningse kwam op de G.J. van den Brinkschool vertellen over haar ervaringen, als 10-jarige, toen de oorlog begon in Wageningen. De aftrap van het schoolproject Oorlog in mijn buurt raakte de scholieren van de groepen 7 en 8. ‘Dat was bij ons’ was meer dan eens een uitroep van de kinderen. De oorlog kwam opeens heel dichtbij in de klas.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei