Volledig scherm
Boze of verontruste bewoners van de Wageningse wijk Noordwest in discussie met Gelders Commissaris van de Koning Clemens Cornielje over het Rondje Campus langs hun wijk © DG/Eric Wijnacker

Campina en Unilever willen bereikbaar zijn in Wageningen

WAGENINGEN - Gelders commissaris Clemens Cornielje hield donderdagmiddag manmoedig stand in een stevig debat met een soms boze gemeenteraad over de bereikbaarheid van Wageningen. En bracht een nieuw argument in. Bij de komst van zeer grote en welkome werkgevers als Friesland-Campina, TNO en Unilever is beloofd dat de Wageningen Campus goed bereikbaar moet zijn.

En daarvoor is volgens de provincie een extra weg, het Rondje Campus, nodig. Eens te meer bleek dat de kloof tussen de Arnhem en Wageningen rond dat dossier niet te overbruggen valt. Terwijl, en ook dat werd tijdens het werkbezoek van Cornielje door iedereen nadrukkelijk betoogd, de samenwerking en wederzijdse waardering tussen Wageningen en provincie op alle andere fronten voorbeeldig is.

Acht jaar

Quote

Dit is minachting van de lokale democratie

Erik-Jan Bijleveld, GroenLinks Wageningen

Volgens Cornielje kon de provincie niet anders dan de regie van de gemeente over te nemen rond de bereikbaarheid. Hij kreeg alleen steun van de (kleine) Wageningse VVD en CDA.  ,,We hebben de gemeente acht jaar de tijd gegeven om met een oplossing te komen. Toen de gemeenteraad een goed voorstel van het college aanpaste op een onaanvaardbare manier, dwars over gebouwen van Wageningen UR heen, hebben we de regie overgenomen. Al onderzoeken we ook nog die raadsvariant. Het is fantastisch voor Wageningen, Food Valley en de provincie dat grote bedrijven hier hun onderzoekscentra neerzetten. Maar ze moeten hier dan wel kunnen komen, dat is beloofd.''  De boosheid is nog niet verdwenen bij veel raadsleden. Zoals bij Erik-Jan Bijleveld (GroenLinks), die harde woorden als 'schandalig' en 'minachting van de lokale democratie' uitte. 

 Noordwest

Deze week ontvingen bewoners van Noordwest die heel dicht bij de beoogde route van Rondje Campus wonen een uitnodiging om op 1 maart te komen praten. Na afloop van het raadsdebat werd Cornielje omstuwd door bewoners die vroegen om extra overleg en boos waren omdat er al landmeters aan het werk waren gezien rond het beoogde tracé. Hij ging ook met hen in debat. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei