Volledig scherm
© ANP

CDA wil misschien tóch koopzondag in Veenendaal

VEENENDAAL - Koopzondag in Veenendaal, ja of nee? Na een proef van een jaar moet de politiek een knoop gaan doorhakken: doorgaan of niet. In het kamp van de tegenstanders is vanavond een scheur gekomen. Het CDA wil zich 'kwetsbaar' opstellen in de koopzondagdiscussie. ,,Maar alleen als het gedragen wordt door onze leden’’, aldus CDA-raadslid Dorus Helsen.

De koopzondag verdeelt Veenendaal tot op het bot. De confessionele partijen (zestien zetels) zijn tegen, de niet-confessionelen (zestien zetels) zijn voor en de overgebleven zetel is van de SP die de knoop moet doorhakken. En die partij - bedenker van de koopzondagproef van het afgelopen jaar - laat nog niet het achterste van zijn tong zien.

Kwetsbaar

Maar dinsdag bij de behandeling van de koopzondag-evaluatie was er ineens een voorzichtige opening bij het CDA. Raadslid Dorus Helsen: ,,Het standpunt van het CDA is bekend. We geloven niet in een koopzondag. Maar we willen ons kwetsbaar opstellen. In Veenendaal zijn we onderhand de enige middelgrote gemeente zonder een koopzondag.’’

Daardoor kunnen sommige ketens of winkels Veenendaal mijden. ,,Het niet hebben van een koopzondag kan botsen met het ambitieniveau van Veenendaal’’, aldus Helsen, verwijzend naar de rol van Veenendaal als winkelstad voor een brede regio.

Schuiven

Het CDA-raadslid benadrukte wel dat zijn fractie alleen gaan schuiven als dat gedragen wordt door de leden van de partij. Reden voor raadslid Kees Lochtenberg van Lokaal Veenendaal om een voorstel aan te kondigen om 'op respectvolle wijze' te proberen de koopzondagdiscussie af te sluiten. In oktober, wanneer het CDA de tijd heeft gehad om de achterban te raadplegen.

  1. Dit pluimveebedrijf in Lunteren kwam de fipronylcrisis te boven, en krijgt nu complimenten van minister Schouten
    PREMIUM
    VIDEO

    Dit pluimveebe­drijf in Lunteren kwam de fipronyl­cri­sis te boven, en krijgt nu complimen­ten van minister Schouten

    LUNTEREN - Vol overtuiging begonnen Jantine en Martijn van Veldhuizen tien jaar geleden een biologische pluimveehouderij aan de Vitterweg in Lunteren, in de boerderij van zijn grootouders. Dat ging jaren goed, tot in 2017 de fipronylcrisis ook hun bedrijf teisterde. Alle kippen werden geruimd, de kosten waren voor hen. Minister Carola Schouten bezocht maandagmiddag toevallig juist hun bedrijf tijdens haar bezoek aan Food Valley. En loofde hun doorzettingsvermogen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei