De Wageningse coalitie heft het champagneglas
Volledig scherm
De Wageningse coalitie heft het champagneglas © DG/Eric Wijnacker

Champagne voor de kettingkastcoalitie in Wageningen

WAGENINGEN _ A l vóór 11 uur op zaterdagochtend werden twee door GroenLinks meegebrachte champagneflessen ontkurkt; er is overeenstemming bereikt over een Wageningse coalitieakkoord tussen GroenLinks, D66, PvdA en CU.

Op 14 mei treden de zittende wethouders Lara de Brito (GroenLinks), Dennis Gudden (D66) en de nieuwkomers Anne Janssen (PvdA) en Peter de Haan (CU) aan. Op de verkiezingsdag leek het voor de hand te liggen dat de zittende en winnende coalitie van GL (6 raadszetels), Stadspartij (5 zetels) en D66 (5 zetels) door zou gaan. Maar van meet af aan bleek dat GroenLinks en D66 nu wilden gaan voor een links/progressieve coalitie met PvdA (2 zetels) en CU (1 zetel), 14 van de 25 zetels. Daarmee viel de Stadspartij buiten de boot.

De vier beoogde coalitiepartners gingen vervolgens in het openbaar in gesprek en dat leidde zaterdagochtend tot het coalitieprogramma “Een nieuw perspectief, Duurzame verandering voor elkaar”. De blijdschap was groot bij de vier partijen, vandaar de champagne. 

Stadspartij

Quote

Geen kans gehad om mee te praten, heel teleurstel­lend

Rien Bor, Stadspartij Wageningen

De Stadspartij was overigens aanwezig in het stadhuis en feliciteerde de wethouders. Dat neemt niet weg dat de partij het onbegrijpelijk vindt dat ze ondanks stemmenwinst, een probleemloze coalitieperiode van 4 jaar en het feit dat ze de tweede partij van Wageningen is geworden aan de kant is geschoven en is ingeruild voor twee kleine partijen, zei fractievoorzitter Rien Bor: ,,Zonder dat we de kans hebben gekregen om mee te praten. Dat is heel teleurstellend.''
Maar de vier coalitiepartijen zijn blij en zeggen de komende jaren extra in te willen zetten op versterking van het sociaal domein en meer duurzaam beleid. De coalitie wordt in de wandelgangen al kettingkastcoalitie genoemd. Een verwijzing naar het fietsvriendelijke beleid dat ze wil gaan voeren.  

Doorbraak

De coalitie heeft negen doorbraakdossiers genoemd. Dit zijn onderwerpen waarvan de partijen denken dat ze met deze coalitie een doorbraak kunnen bewerkstelligen. Deze onderwerpen zijn: zorg & welzijn, onderwijs, voedsel, economie, natuur & landschap, wijken & wonen, cultuur, klimaatneutraal en duurzame mobiliteit. Daar wordt jaarlijks 2,1 miljoen euro extra in geïnvesteerd door de coalitie. De gemeenteraad mag nog 0,4 miljoen euro een bestemming geven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei