Volledig scherm
De eerste koopzondag ooit in Veenendaal op 18 september 2016. © Herman Stöver

Compromis koopzondag kan CDA nog niet bekoren

VEENENDAAL - Veenendalers weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn over de koopzondag. Een compromis met twaalf koopzondagen per jaar en supermarkten elke zondag open, kan het CDA nog niet bekoren.

De koopzondag: jaren is erover geruzied in Veenendaal. Eerst was er geen koopzondag. Toen was een periode met zes koopzondagen per jaar, gekoppeld aan een evenement. En nu is er een nieuw compromis: maximaal twaalf koopzondagen per jaar en supermarkten en zaken als bakkers en slagers mogen elke zondag de deuren open doen.

Compromis

Dat compromis is bedacht door twee partijen nadat het CDA in september aangaf het verzet tegen de koopzondag voorzichtig en voor een deel op te willen heffen. Maar het compromis van Lokaal Veenendaal en PvdA kan het CDA toch niet helemaal overtuigen. ,,We zullen er niet zonder meer mee instemmen", aldus fractievoorzitter Dorus Helsen van het CDA dinsdag in de raadscommissie.

Supermarkt

Bovendien willen SGP en ChristenUnie uitstel, omdat ze vinden dat de burger geen kans heeft gehad om in te spreken over het nieuwe plan. Vooral omdat mensen in wijken geconfronteerd kunnen worden met 52 koopzondagen in de supermarkt om de hoek.

Het CDA is geen voorstander van een koopzondag, maar wil niet dat zaken en bedrijven straks het Veenendaalse centrum gaan mijden. Helsen wil echter vooral een compromis waar iedereen achter staat. ,,We moeten van de discussie af, zorgen dat we niet over een half jaar weer over de koopzondag praten." Helsen toonde daarom begrip voor het idee van uitstel. ,,Liever iets later zodat iedereen de kans krijgt zijn zegje te doen en dan een beslissing nemen, dan dat de discussie maar door blijft gaan."

Op 23 november gaat de discussie verder in de gemeenteraadsvergadering.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei