Volledig scherm
Een zeer uitdagende vrije impressie van de Grebbedijk nieuwe stijl bij Wageningen. Met links de stadsgracht, daarnaast de Grebbedijk met schuifdijk, de jachthaven die in de uiterwaard is komen te liggen en helemaal rechts de Rijn. Artist impression BNA © BNA

Cruciale besluiten Grebbedijk Wageningen nabij

WAGENINGEN -  Wordt de Wageningse jachthaven verplaatst richting stad en krijgen natuur en/of watersporters meer de ruimte in de uiterwaarden? Over die kwesties vallen in de komende maanden de eerste besluiten. 

De ruim 5 kilometer lange Grebbedijk, gelegen tussen Wageningse Berg en Grebbeberg, beschermt de complete Gelders/Utrechtse Vallei tegen overstromingen van de Rijn. En wordt door provincies en rijk zo belangrijk geacht dat de dijk supersterk gemaakt moet worden.

Stabieler

De Wageningse gemeenteraad krijgt deze maand een laatste kans om aanvullende wensen  voor de dijk naar voren te brengen. In april wordt besloten welke zes varianten verder onderzocht gaan worden. De inbreng van Wageningen gaat niet zozeer om de versterking van de dijk zelf, de dijk moet over de gehele lengte stabieler gemaakt worden en met enkele decimeters verhoogd. Wèl kan de gemeenteraad aangeven welke dingen ze graag rondom de dijk gerealiseerd wil zien worden. Daar kan dan rekening mee gehouden worden en bovendien is het werk dan goedkoper omdat het meegaat in het gehele project.

Watersport

Waterschap Vallei en Veluwe geeft tijdens de politieke avond van 15 januari een presentatie over de plannen. Op 29 januari wil het college van de gemeenteraad horen welke wensen er  leven.

Of bijvoorbeeld een watersportbaan in de uiterwaard en verplaatsing van de jachthaven naar de Pabstsendam tot de zes nader te onderzoeken varianten behoren wordt in april bekend. In 2020 wordt de definitieve voorkeursvariant gekozen. Vanaf 2021 kan de schop in de dijk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei