Volledig scherm
Vlaggen maken op het Vrijheidsfestival in Ede. © DG

Cultuur en historie komen samen op Vrijheidsfestival

EDE - Het verhaal van verzetsstrijder Max, de geschiedenis van de aartsbisschop die in conflict kwam met de NSB, muziek rond veteranen. Het tweede Vrijheidsfestival in Ede zaterdag eerde het verzet.

Omdat dit jaar landelijk in het teken staat van het verzet, is besloten het thema van het  festival daarop aan te sluiten. In en rond het Akoesticum op het kazerneterrein waren activiteiten. Kinderen konden een eigen verzetsvlag maken en er werd een film vertoond rond de wapendropping in Ede die een fatale afloop kende. 

Herdenking

Eerder die middag was er een herdenking bij het monument op de hoek van de Arnhemseweg met de Vossenakker, die herinnert aan de bevrijding van Ede op 17 april. De organisatie van het festival ligt in handen van de gemeente Ede, Akoesticum en het Platfom Militaire Historie in Ede.

Wat Britt Kannegieter van Akoesticum betreft wordt het Vrijheidsfestival flink uitgebouwd naar 2.000 bezoekers - de eerste editie vorig jaar trok de helft - en wordt er eens in de vijf jaar fors uitgepakt. Zo wordt voor de jubileumeditie in 2020, als Ede 75 jaar geleden is bevrijd, onder meer gedacht aan een parade en een grote vrijheidsmaaltijd. ,,Wij gaan voor inhoud. Je kunt bevrijdingsfestivals houden, maar denken die jongeren die daarheen gaan dan aan de oorlog, vraag ik me af. Wij willen cultuur en historie verbinden."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei