Conservator Lodewijk Gerretsen toont de reiskist van kasteelheer Van Reede van Amerongen, een kostbaar bezit van het kasteel.
Volledig scherm
PREMIUM
Conservator Lodewijk Gerretsen toont de reiskist van kasteelheer Van Reede van Amerongen, een kostbaar bezit van het kasteel. © Mel Boas

Dankzij deze man spreken we nu geen Frans in Nederland (maar dat kostte hem wél zijn kasteel in Amerongen)

AMERONGEN - Het is aan de kasteelheer van Amerongen te danken dat we in Nederland geen Frans spreken. Toen de Fransen in 1672 een groot deel van Nederland veroverden, trok Godard Adriaan van Reede naar Berlijn voor steun van de Duitsers. De buren hielpen, maar het kostte Van Reede wel zijn kasteel. Volgend jaar wordt het rampjaar herdacht.

0 reacties

 1. Krachtige mediacampagne toont echte lichamen van pas bevallen vrouwen
  6

  Krachtige mediacam­pag­ne toont echte lichamen van pas bevallen vrouwen

  In de media en online zien we niet vaak realistische beelden van pas bevallen vrouwen, vindt het Australische menstruatieondergoedmerk Modibodi. Daarom lanceert het samen met stockbeeldenbedrijf Getty Images een campagne die het moederschap in al zijn facetten en echte lichamen van pas bevallen vrouwen wil tonen. Het merk nodigt ouders ook uit om op sociale media hun eigen foto’s te plaatsen met de hashtag #PostpartumUnfiltered.
 2. 
Alleen je kinderen opvoeden: kinderpsychiater geeft tips
  PREMIUM

  Alleen je kinderen opvoeden: kinderpsy­chi­a­ter geeft tips

  Niemand start een gezin met het idee dat het zal uitdraaien op een scheiding. Ook Charlotte (31) had het niet makkelijk om het voltijdse moederschap los te laten. ,,Andere alleenstaande moeders zeiden dat het wel zou wennen, en ze hadden gelijk: ik heb mijn draai gevonden. Mao en Niloh zijn gelukkig, en met de kat erbij vormen wij een team van vier.” Ze legt uit hoe de regeling met haar partner verloopt, en ook kinderpsychiater Peter Adriaenssens geeft advies rond co-ouderschap.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei