De buizerd is aan de auto ontkomen en vliegt verder.
Volledig scherm
PREMIUM
De buizerd is aan de auto ontkomen en vliegt verder. © Jan-Freerk Kloen

De buizerd is steeds vaker het haasje in het verkeer

natuur van nabijIk rijd in de auto over de N224 ter hoogte van het Edese Bos. Een halve kilometer voor mij zie ik een buizerd in de berm landen. De duikvlucht naar beneden ziet er spectaculair uit. Zou hij een muis hebben weten te pakken? Mijn rij-instructeur en ik verheugen ons op het moment dat komen gaat. 

Van zo dichtbij zie je een buizerd niet vaak. Als we bijna bij de buizerd zijn, vliegt hij plotseling op. Wat een prachtig gezicht, zo’n grote roofvogel die zijn vleugels spreidt.

Het volgende moment laat hij ons echter flink schrikken. In plaats van verder het bos in te vliegen, vliegt hij vlak voor de auto laag de weg over.

Ik sta gelijk bovenop de rem. Op minder dan een halve meter afstand zie ik de gestreepte onderkant van de buizerd voor de voorruit. De gele poten met scherpe klauwen bungelen onder zijn lijf. Ik denk niet dat ik wel eens van zo dichtbij een buizerd heb gezien.

Quote

Sommige wegen liggen in de eerste weken van maart bezaaid met platte kikkers, padden en salaman­ders.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei