Volledig scherm
PREMIUM
De Wageningse begraafplaats. © Herman Stöver

De grote broer die ik nooit heb gehad

blogHet doet mij best wel wat, alle berichten over doodgeboren kinderen die nu toch geregistreerd kunnen worden. Zodat toch duidelijk wordt dat ze er ooit zijn geweest. Alle verhalen, ook in deze krant, zijn doordrenkt van emotie.

Quote

Pas een paar jaar geleden hoorde ik van een tante dat ik ooit een oudere broer heb gehad

Eric Wijnacker, De Gelderlander

Ik kom nogal eens op de Wageningse begraafplaats. Vooral om het graf van mijn ouders te bezoeken, maar mijn wandelingetje langs alle graven van mensen die ik op de een of andere manier gekend heb wordt steeds langer. Ik zal niet zeggen dat ik meer dode dan levende Wageningers ken, maar de dood wint wel terrein. 

Sinds enige tijd heb ik een nieuwe halteplaats; het grasveld bij het grote kruis bij het katholieke deel van de begraafplaats. Ik weet nu dat daar in 1956 mijn broer (of zus) begraven werd, ruim twee jaar voordat ik geboren ben. In een naamloos graf zonder steen, zoals dat destijds heel gebruikelijk was. Hij kwam levenloos ter wereld en werd dus niet vermeld in het trouwboekje van mijn ouders en staat ook niet geregistreerd bij de burgerlijke stand. 

Ik heb heel lang niet van zijn bestaan geweten, pas een paar jaar geleden hoorde ik van een tante dat ik ooit een oudere broer heb gehad. Althans, ze dacht dat het een doodgeboren jongetje was. De beheerder van de begraafplaats had zowaar nog de administratie uit 1956 voorhanden. En daar stond het: 27 juni 1956, levenloos geboren kind plus de begraafplek. En vervolgens stonden mijn ouders vermeld als de ouders van dat kind.  Of het inderdaad een jongen was of toch een meisje? Daar komen we nooit meer achter. Ik vind het mooi dat een doodgeboren kind er nu wel mag zijn geweest, ook voor de burgerlijke stand. Dat had ik mijn ouders zeer gegund.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei