Natuurgebied De Hel
Volledig scherm
Natuurgebied De Hel © Foto Raphael Drent

De Hel van Veenendaal wordt beter beschermd

RHENEN/VEENENDAAL - De natuurgebieden De Hel en de Blauwe Hel in Veenendaal en de Achterbergse Hooilanden in Rhenen worden beter beschermd. En de Achterbergse boeren krijgen hun land dichter bij hun eigen bedrijf.

Blije gezichten dus bij de ondertekening van de vrijwillige kavelruil in het Rhenens/Veenendaalse deel van Het Binnenveld. Liefst 300 perceeltjes grond zijn van eigenaar geruild. En dat betekent dat natuur en landbouw elkaar minder in de weg gaan zitten en dat beide partijen profiteren van die nieuwe verdeling. Het betekent onder meer dat de drassige natuurgebieden De Hel en de Blauwe Hel voldoende vochtig kunnen blijven om de natuur te behouden en waar mogelijk te versterken. 

Hooilanden

De natuurgebieden in dit Utrechtse deel van Het Binnenveld sluiten straks naadloos aan op de natuurgebieden Bennekomse Meent en Binnenveldse Hooilanden in Wageningen. Door de kavelruil kan de inrichting van de natuurgebieden Elster Buitenwaard, de Achterbergse Hooilanden en het natuurgebied De Hellen nu van start gaan. En kunnen de boeren op andere plekken makkelijker vergunningen krijgen.

Cuneraweg

Bij de kavelruil zijn in totaal 36 deelnemers betrokken, inclusief Staatsbosbeheer, en verandert de eigenaar of gebruiker op bijna 300 ha grond. Door de ruilingen vergroot bij meer dan de helft van de agrarische deelnemers de huiskavel en neemt het aantal losliggende veldkavels af.  De Cuneraweg wordt minder druk omdat de boeren minder vaak en minder ver over de weg hoeven te rijden.

De ondertekenaars van het akkoord over de kavelruil bij Achterberg
Volledig scherm
De ondertekenaars van het akkoord over de kavelruil bij Achterberg © O-Gen

Siem Korver van de Kavelruilcommissie: ,,Het was een intensief proces, waar met veel persoonlijke gesprekken de puzzelstukjes uiteindelijk op zijn plaats zijn gevallen. We kunnen trots zijn op het resultaat, waarbij zowel de landbouwstructuur verbeterd is én er natuur wordt gerealiseerd."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei